huawei

Kompanija Huawei Technologies donirala je tablete u vrednosti od milion dinara mališanima iz Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac i Osnovnih škola “Sveti Sava”, “Dragiša Mihailović” i “Prota Stevan Popović” u Kragujevcu. Donacija je deo projekta „1000 snova” u okviru kog Huawei u ukupno 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope, uključujući i Srbiju, donira obrazovne sadržaje školama, univerzitetskim bibliotekama, udruženjima mladih i dečijim bolnicama. Projekat ima za cilj da obezbedi dugoročnu i održivu platformu za mlade u regionu i podstakne ih da rade na ICT sektoru, pomažući svojim zemljama da grade inteligentno društvo u regionu.

Direktor kompanije Huawei u Srbiji, Chen Chen, uručio je donaciju u prisustvu gradonačelnika Nikole Dašića i istakao da su deca i mladi nada budućeg digitalnog sveta.

“S obzirom na izazove s kojima se Srbija ove godine suočila, verujemo da će ova donacija omogućiti učenicima osnovnih škola lakše praćenje nastave na daljinu i razvijanje kreativnosti kroz najnovije tehnologije. Osim toga, želeli smo i da mališanima koji borave na Klinici za pedijatriju KC Kragujevac na ovaj način bar malo olakšamo boravak u bolnici, i da i u takvim uslovima omogućimo da prate svoje omiljene sadržaje na tabletu. Nadamo se da ćemo kroz kontinuirano ulaganje uspeti da poboljšamo digitalne veštine mladih u zemljama CIE i podstaknemo ih da pronađu strast prema nauci i spremnost da je istražuju. Usmereni smo na negovanje lokalnih ICT talenata, a sve u cilju da ojačamo razumevanje i interesovanje za ovu industriju i da na taj način mlade ohrabrimo da postanu deo digitalnog sveta”, istakao je gospodin Chen Chen i najavio da je u planu i donacija laboratorijske opreme Tehničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izrazio je veliku zahvalnost kompaniji Huawei na vrednoj donaciji koja će učenicima omogućiti lakše praćenje nastave na daljinu i razvijanje kreativnosti kroz najnovije tehnologije, kao i mališanima na Klinici za pedijatriju.

“U ime grada Kragujevca, želim da vam se zahvalim na poseti i vrednoj donaciji. Na ovaj način pokazujete društvenu odgovornost u sredini u kojoj kao kompanija poslujete i šaljete poruku mladima da je obrazovanje, koje je danas usko povezano sa korišćenjem najmodernijih tehnologija, najvažniji resurs za budućnost. Posebno sam zahvalan i na tome što ste među školama kojima ćete donirati tablet računare, odabrali i jednu sa seoskog područja. Reč je o najstarijoj školi u Šumadiji, OŠ “Prota Stevan Popović”, u kojoj je, zbog pandemije koja nas je zadesila, kada su škole prešle na online nastavu, došlo do velikih problema. Bilo je učenika, koji zbog lošeg materijalnog statusa, nisu imali računar ni internet, pa je direktor ove škole, jednom nedeljno, tim učenicima lično donosio lekcije štampane na papiru, koje su pripremali njihovi učitelji i nastavnici”, istakao je Dašić.

Da podsetimo, Huawei je u saradnji sa Univerzitetom u Kragujevcu otvorio ICT Akademiju na leto prošle godine. Program obuke za trenere doniran je akademijama u sledećem području: WLAN, R&S(rutiranje i prebacivanje), AI (veštačka inteligencija), a više od 20 ljudi edukovano je za trenera Huawei ICT akademije. Tehnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu prva je Akademija u potpunosti sertifikovana i spremna za predavanje programa Veštakčke Inteligencije. Takođe su edukovani za WLAN i R&S(Routing & Switching) program.