huawei

Ukoliko se nastave aktuelni trendovi, predviđa se da će najmanje 40 odsto korišćene energije do 2040. godine dolaziti iz obnovljivih izvora energije. Solarna energija je jedan tip snabdevanja koji je posebno popularan i uspeva da u potpunosti zadovolji sve potrebe uz znatno manje troškove. Kompanija Huawei predstavila je svoj solarni sistem koji se ističe korišćenjem veštačke inteligencije i u potpunosti se prilagođava potrebama svakog korisnika. Sistem je izgrađen sa namerom da solarna energija bude dostupnija i lakša za korišćenje u kućnim uslovima, što je značajno zbog smanjenja troškova, ali i za okolinu i društvo u celini zbog održivosti i ekološkog aspekta.

Nada Tubić, marketing menadžer kompanije Huawei istakla je da Huawei nudi čitav spektar solarnih rešenja, kako za kućnu upotrebu, tako i za velike elektrane.

“Huawei solarni sistem transformiše sunčevu energiju za različite potrebe, pa se ta vrsta energije može koristiti za grejanje, ali i za sve ostale energetske potrebe i zbog toga se sve veći broj ljudi interesuje za ulaganje u nju. Huawei Solar sistem je sastavljen iz više uređaja koji koriste internet ili digitalne veze  za povezivanje sa solarnim panelima i na taj način korisnicima omogućava znatno efikasniji i ekonomičniji način snabdevanja energijom u odnosu na postojeću ponudu na tržištu”, ističe Tubić.

Na koji način su povezana veštačka inteligencija i solarna energija?

Glavna prednost Huawei Smart PV rešenja je korišćenje veštačke inteligencije, zahvaljujući kojoj se ceo sistem navikava na potrebe korisnika, spoznaje navike i u skladu sa tim se koriste i troše resursi.  Veštačka inteligencija omogućava bolje performanse i potpunu automatizaciju procesa. Prilikom korišćenja Huawei Solar sistema, solarni paneli se mogu nalaziti na kući ili na nekom drugom objektu. Uzimajući u obzir specifikacije i široku primenu, sistem je u potpunosti isplativ i dovodi do maksimalnog povraćaja uloženog novca u kratkom vremenskom periodu.

Huawei Solar rešenja odnedavno su dostupna i u Srbiji uz partnersku podršku SKE kompanije, koja je zadužena za vršenje procene i pravljenje planova instalacije sistema. Sistem je predstavljen u Beogradu i Novom Sadu i izazvao je veliko interesovanje budući da predstavlja veliki korak ka ispunjenju dugoročnih ciljeva za korišćenje obnovljive energije. Izuzetno je lak za korišćenje, a može imati globalni uticaj“, dodaje Nada Tubić.

Jedan od glavnih elemenata sistema su Luna Smart PV baterije, koje zajedno sa PV optimizerom dovode do potpunog korišćenja potencijala, uz jednostavnu montažu. Optimizer omogućava praćenje rada sistema sa bilo kog kontrolnog uređaja, lako se instalira i kreiran je sa ciljem da izvuče maksimum iz solarnog panela.

Huawei inverteri konvertuju struju, pri čemu maksimalno koriste kapacitet i štede energiju. Sve važne informacije očitavaju se na Huawei Smart Power senzoru koji se montira na inventere i prati podatke sa drugih sistema.

Deo koji je od ključnog značaja za povezivanje sa drugim sistemima zove se Huawei SmartLogger i preko njega je omogućeno očitavanje i podešavanje kompletnog PV Huawei Solar sistema. Obezbeđuje inteligentnu kontrolu sistema, a pri tome koristi samo Wi-Fi ili kompjutersku vezu.