Rusko Marijinsko pozorište je odabralo IBM  za izradu hibridnog cloud rešenja koje će omogućiti da se ljubiteljima pozorišnih  sadržaja širom planete ponudi pristup živom prenosu izvođenja, na internetu – preko tableta ili bilo kojeg drugog prenosivog uređaja.

Mesto na kojem su debitovala klasična baletska dela, kao što su Labudovo jezero, Uspavana lepotica ili Krcko Oraščić, Marijinsko pozorište je zabavljalo publiku svih uzrasta iz više od 150 zemalja sveta sa nekim od najboljih izvođenja opera, baleta i simfonija, od otvaranja 1860. godine. Više od 250.000 pojedinačnih gledalaca širom sveta posetilo je lokaciju Mariinsky.tv, koja u stalnoj ponudi ima video sadržaje na zahtev.

IBM zgrada u mestu Petah Tikva
IBM zgrada u mestu Petah Tikva

“Da bismo podržali rastuću globalnu zajednicu lojalne publike ovog pozorišta, potrebno nam je skalabilno, hibridno rešenje koje može zadovoljiti standard kvaliteta koje mi i naši gledaoci očekujemo,” kazao je Eugene Barbashin, čelnik odeljenja kompjuterskih tehnologija u Marijinskom pozorištu. “Isprobali smo nekoliko konkurentskih ponuda koje nude Amazon Web Services i Microsoft Azure, ali korisnici su imali problem sa kašnjenjima dok su pratili izvođenja. Odabrali smo IBM Cloud kako bismo u potpunosti zadovoljili potrebe pouzdanih performansi i jednostavnosti korišćenja.”

 

Pre saradnje sa kompanijom IBM, ovo pozorište je prenosilo izvođenja online koristeći svoju dostupnu tehnologiju. Opere i baleti su snimani, editovani i emitovani sa servera pozorišta stotinama gledalaca. Da bi podržali porast broja online gledalaca, Marijinsko pozorište je tražilo nova i pouzdanija rešenja kako bi mogli da isporuče konzistento iskustvo. Bila je potrebna i fleksibilnost da se zadovolji porast u zahtevima – kao što su povremeni zahtevi za omogućavanjem hiljadama gledalaca da istovremeno gledaju izvođenje.

 

Sa IBM Cloud rešenjem, Marijinsko pozorište može udovoljiti ovim zahtevima.

Zasnovan na moćnoj i  bezbednoj SoftLayer infrastrukturi kompanije IBM, pozorište ima više fleksibilnosti prilikom preuzimanja replika izvođenja, i može ograničiti problem u performansama, kao što je npr. kašnjenje, za 30 odsto. Takođe, mnogo lakše se može upravljati zahtevima korisnika za prebacivanje sa npr. popularnih izvođenja orkestarskih koncerata pod dirigentskom palicom maestra Valeri Gergijeva, klavirskih recitala poznatih svetskih umetnika i “Young Choreographers Gala” izvođenja tokom Marijinskog baletskog festivala.

 

Za klijente kao što je Marijinsko pozorište, digitalna tranformacija zahteva hibridno cloud rešenje, koje kombinuje javne i privatne cloud elemente sa fleksibilnošću da se bira i menja okruženje, podaci i servisi, prema potrebama. Klijenti su u prilici da naprave aplikacije i servise, dok održavaju operativnu vidljivost, kontrolu i bezbednost.

 

Ukupni prihod kompanije IBM za cloud – proizašli iz hibridnog, javnog i privatnog angažmana – iznosi 7.7 milijardi američkih dolara, tokom prethodnih 12 meseci, do kraja marta 2015. godine; a porastao je preko 60 procenata u prvom kvartalu 2015. godine.