Yapolseni u kompaniji IN2 iz Zagreba su učestvovali na konferenciji WinDays18 u Poreču i predstavili raznovrsne projekte IN2 grupe i njihova iskustva.

Mirjana Jurković iz IN2 i Tanja Magdić Ukalović iz Ministarstva pravosuđa predstavili su API koji je IN2 razvio kako bi omogućio izvoz podataka iz Sudskog registra, baze podataka Ministarstva pravosuđa koja sadrži osnovne podatke o firmama registrovanim u Republici Hrvatskoj. Kad API bude dostupan, developeri će preko njega moći da dođu do navedenih podataka u mašinski čitljivom obliku, u skladu sa otvorenim standardima, a svrha njegovog kreiranja je povećanje dostupnosti podataka i njihovo lakše korišćenje. Tehnologije koje se koriste na on-premises strani su Oracle i OracleReport, za deo rešenja napravljen je 1 RestAPI korišćenjem Jave, a od Azure servisa koriste se AzureSKL, AzureDataFactori i AzureApiManagement.

Luka Jelkovac iz Vodovoda i kanalizacije Karlovac predstavio je sistem za kontrolu gubitaka u mreži za vodosnabdevanje grada Karlovca. Problem je to koji muči celu Hrvatsku u kojoj gubici predstavljaju oko 50 posto zahvaćene vode, a rešenje problema je IN2Water – softversko rešenje za praćenje gubitaka u vodosnabdevanju u realnom vremenu. U karlovačkom slučaju, podaci o potrošnji vode prikupljaju se iz tehničkih i poslovnih sistema (SCADA, ERP, Billing, GIS…), prenose se i spremaju za analizu korišćenjem Internet of Things tehnologije i Microsoft Azure cloud-a. Na osnovu analiza mogu se prepoznati mesta na kojima dolazi do gubitka vode, predvideti ponašanje sistema u budućnosti i efikasnije upravljati sredstvima za održavanje i popravke infrastrukture i celokupnom vodovodnom mrežom.

Dr. sc. Ivana Hrga iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar „predstavila je Eko kartu grada Zagreba. Reč je o projektu koji objedinjuje različite podatke o stanju životne sredine, poput kvaliteta vazduha, meteoroloških informacija i podataka o kvalitetu vode, zemlje i nivou alergena polena. Podaci su javno dostupni građanima kako bi bili informisani o kvalitetu života, a donosioci odluka i struka koriste ih kako bi pratili prostorno-vremenske trendove kretanja štetnih faktora i pravovremeno reagovali na moguće izazove. Ovo Smart Citi rešenje primenjuje IoT i cloud tehnologije za prikupljanje i kartografski prikaz ekoloških parametara u realnom vremenu. Microsoft Azure Cloud platforma omogućila je isporuku rešenja prema Softvare as a Service modelu, a projekat je realizovao IN2 sa partnerima Fornak d.o.o i Hebe d.o.o.

Mario Grdiša iz IN2 održao je predavanje o izazovima koje Azure platforma postavlja pred sistem inženjere. Azure nije ograničen samo na Microsoft servise, već nudi i pregršt drugih tehnologija. Naglasak predavanja bio je na podešavanju open source servera Apache Tomcat, koji se vrlo često koristi za smeštaj aplikacija. Grdiša je govorio o mogućnostima nadgledanja i upravljanja, odnosno na koje sve načine sistem administratori mogu konfigurisati i podesiti Tomcat server kako bi se na njega smestila željena aplikacija.