Ovogodišnji  XXII Festival informatičkih dostignuća – Infofest 2015 (www.infofest.com) održaće se u periodu 27.09. – 03.10. u hotelu Maestral u Miločeru (Budva). Infofest je, već godinama, najznačajnija regionalna manifestacija iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija koja, svake godine, zabeleži više od 1.000 pojedinačnih učesnika  – predstavnika javnih preduzeća, državnih organa, obrazovanja, finansijskih institucija, sektora energetike, telekomunikacionih operatora i drugih velikih privrednih sistema.

Pored centralnog programa u hotelu „Maestral“, zbog velike zainteresovanosti za uključenje u zvaničnu agendu, neke Infofest sesije održaće se i u hotelima „Avala“, „Montenegro“ i „Residence“.

U prezentacionom delu programa predstaviće se veliki broj kompanija, među kojima su svetski tehnološki lideri (Hewlett Packard, Cisco Systems, Microsoft, Oracle, Ericsson, Symantec, Kaspersky Lab …) i najznačajnije ICT firme u regionu (Saga, S&T, Energodata, Asseco, Lanaco, TeleGroup, Čikom, E-Smart Systems …). Pored prezentacija novih projektnih rešenja, ICT kompanije će ponudu predstavljati i na svojim punktovima, u okviru Infofest izložbe.

Posle prošlogodišnjeg potpisivanja regionalnog međudržavnog Sporazuma o smanjenju cena rominga, Infofest će, i ove godine, potvrditi da je mesto važnih događanja. Naime, specijalni program XXII Festivala će biti Ministarska konferencija učesnica „Strategije Jugoistočna Evropa 2020“, odnosno članica Electronic SEE Iniciative. Tema Konferencije je „Izgradnja digitalnog društva kao akcelerator razvoja“.Organizator je Regional Cooperative Council (RCC), u saradnji sa UNDP i Ministarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore.

Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) i Agencija za elektronske komunikacije, u okviru Infofesta,  organizuju XIII Međunarodnu konferenciju o regulatornom delovanju u ovom sektoru. Ovogodišnja tema je „Proširenje dostupnosti širokopojasnog pristupa“. Pored Konferencije, ITU će biti nosilac još nekoliko važnih Infofest programa.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore imaće na ovogodišnjem Infofestu edukativne programe posvećene standardima u informatičkom obrazovanju, implementaciji Internet tačke razmene i drugim aktuelnim pitanjima.

U okvirima Infofesta održaće se i regionalna konferencija „Sociološki uticaj ICT servisa i aplikacija“, zatim peto e-Savetovanje poštanskih uprava regiona, kao i poseban program firme TeleGroup posvećen pitanjima sigurnosti informacionih sistema. Na agendi Infofesta je i IV Međunarodni seminar o dolazećim komunikacionim tehnologijama (WECT 2015).

Na programu su i pozivna predavanja uglednih međunarodnih eksperata sa temom Big Data, zatim predstavljanje najboljih autorskih radova odabranih po javnom konkursu, kao i niz problemskih i diskusiono-edukativnih sesija.

Infofest ima status manifestacije od državnog značaja, od samog osnivanja. Festival organizuju Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore i Biznis Link iz Beograda.