nauka

Institut za fiziku u Beogradu zajedno sa drugih pet instituta potpisao je sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Memorandum o razumevanju u cilju pružanja podrške procesu transformacije instituta koji obavljaju naučnoistraživačku delatnost. Svečano potpisivanje organizovano je u Vladi Republike Srbije u utorak, 28. decembra 2021. godine. „Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja snažno podržava izvrsnost u nauci i posvećeno je dugoročnom obezbeđivanju kvaliteta naučnoistraživačkog rada“, izjavio je Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prilikom svečanog potpisivanja.

Za transformaciju instituta opredeljeno je oko 13 miliona evra, kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji – Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship Project (SAIGESAIGE), koji se finansira i realizuje kroz čvrsto partnerstvo Republike Srbije, Svetske banke i Evropske unije, sa ciljem dodatnog ulaganja u nauku, tehnološki razvoj, inovacije i inovativno preduzetništvo.

„Kroz saradnju na sličnim projektima jačanja kapaciteta, posebno sa Svetskom bankom, Institut se prethodnih godina transformisao i postao institut od nacionalnog značaja. Ovaj projekat će nam pomoći da se sada suočimo sa ključnim pitanjem: kako iskoristiti veliku kreativnu energiju u nauci da bi se ojačali privreda i društvo u celini u Republici Srbiji“, smatra dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Beogradu.

Govoreći na samom potpisivanju o značaju projekta, čija je realizacija počela u maju 2020. godine, prof. dr Viktor Nedović, direktor projekta SAIGE, istakao je da se realizacija odvija kroz tri komponente koje obuhvataju: dalju reformu naučnoistraživačkog sektora, podršku programa Fonda za nauku i jačanje saradnje sa srpskom dijasporom, kao i podršku novom programu Fonda za inovacionu delatnost – Programu Akceleracije.

Cilj projekta SAIGE je da se poboljša relevantnost i izvrsnost naučnih istraživanja i podigne kapacitet naučnoistraživačkih organizacija, kao i da se unapredi inovativno preduzetništvo i pristup izvorima finansiranja za rast kompanija i doprinose rastu u konkurentnosti srpske ekonomije.

SAIGE projekat je od velikog značaja ne samo za Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, već i za sve učesnike pa i samu naučnu zajednicu Srbije jer kroz ovu podršku u smislu transformacija naučnih instituta imamo veću šansu da se uključimo u globalne tokove kako nauke tako i ekonomije“, istakla je dr Jelena Begović, direktor IMGGI. Ovaj institut i Institut za fiziku u Beogradu su jedini već prošli kroz sličan projekat što je uticalo na obe ove institucije.

Ministarstvo je u 2020. godini sprovelo proces vrednovanja instituta koji obavljaju naučnoistraživačku delatnost na osnovu uptitnika u kome su instituti sami procenili trenutno stanje i ključne prilike za unapređenje. Instituti su se takođe izjasnili o tome da li žele da na dobrovoljnoj osnovi nastave dalje učešće u procesu koji podrazumeva spoljnu međunarodnu ekspertsku procenu i pripremu plana transformacije. Nakon izjašnjavanja usledila je selekcija i odabrana je prva grupa od šest instituta koja je nastavila učešće u daljem procesu.