Intel Capital, organizacija Intel korporacije zadužena za globalno investiranje i M&A (spajanja i preuzimanja) najavila je danas na Intel Capital globalnom samitu nove investicije u iznosu od 22 miliona USD u 10 startup kompanija. Od novih rešenja za bežično punjenje (Chargifi*)  pa do novih moćnih načina da se digitalno modeluje ljudsko telo (Body Labs*) i brojnih drugih, kompanije koje se pridružuju Intel Capital portfoliju predvode jedinstvene inovacije kroz širok spektar tehnologija.

intel-core

“Sa dosadašnjim investicijama, opredelili smo 490 miliona USD u ovoj godini, i već smo nadmašili prošlogodišnjih 359 miliona dolara”, kaže Wendell Brooks, potpredsednik Intel Capital organizacije i njen budući predsednik. “Očekujemi da godinu završimo sa blizu $500 miliona opredeljenih za finansiranje startup kompanija – u tom domenu je ovo jedna od najsnažnijih godina u našoj istoriji.”

 

Današnja objava je nastala tokom godišnjeg Intel Capital globalnog samita koji se održava u San Dijegu. Ove godine, kada se organizuje po šesnaesti put, očekuje se da će ovaj događaj posetiti više od 1,000 osnivača, generalnih direktora i inovatora koji će tokom 2 dana raditi na jačanju svojih kompanija, stvaranju veza, učenju i inspiraciji.

 

“Ono što izdvaja Intel Capital je način na koji naša organizacija predvodi inovacije u tehnološkom spektrumu,” kaže Arvind Sodhani, zamenik izvršnog direktora kompanije Intel i odlazeći direktor Intel Capital organizacije. “Dok se pripremam za penziju, posle 35 godina provedenih u kompaniji Intel, sa ponosom kažem da smo izgradili jednu od najvećih, najuspešnijih i najuticajnijih investicionih grupa na planeti.”

 

Tokom uvodne reči, Sodhani je po prvi dodelio i priznanje „Intel Capital Preduzetnik Godine“ koje ove godine dobijaju Kevin Rid (Kevin Reid) i Rodni Rodžers (Rodney Rogers), osnivači kompanije Virtustream. Nagrada odaje priznanje njihovoj sposobnosti da razviju biznis od startapa u garaži do firme vredne 1.2 milijarde dolara za manje od 6 godina.

 

Više informacija vezano za nove investicije:

 

Nove Komunikacije

 

FreedomPop* (Los Andjeles, Kalifornia, SAD) pruža mobilne usluge tako da niko nije van mreže povezivanja. Osnovana 2012 godine, Freedom Pop ispisuje nova pravila Američke telekomunikacione industrije, nudeći korisnicima pristup brzom Internetu i mobilnim uslugama širom zemlje.

 

LISNR* (Sinsinati, Ohajo, SAD) je tvorac Smart Tones protokola, novog komunikacijskog protokola koji šalje podatke preko audio materijala koristeći visoku frekvenciju koja se ne može čuti. To je digitalni zvuk koji pretvara bilo koji zvučnik ili medij u stanicu, i prolazi kroz fizički i digitalni prostor efektivnije od svih ostalih rešenja koja su dostupna na tržištu, kao Bluetooth i tradicionalni ACR. LISNR je najnovija kompanija iz portfolija kompanija u koje je Intel Capital investirao, i to u iznosu od 125 miliona iz Diversity fonda.

 

Sckipio* (Ramat Gan, Izrael) je lider u G fast modemima i prva kompanija koja je objavila i isporučila komercijalne G fast čipsetove koji će omogućiti i 1Gbp/s broadband prenos kroz bakarni ukršteni spoj i to preko „poslednje milje“ do kuće.

 

what3words* (London, Velika Britanija) je nagrađena platforma koja dozvoljava ljudima da svoju lokaciju odrede i objave tačnije, lakše i sa mnogo manje nepreciznosti od GPS ili odredišnih postcode oznaka (koji ne postoje u većini zemalja). Platforma what3words lako se može integrisati u druge aplikacije i pruža velike priliku za unapređenje efikasnosti u poslovanju.

 

 

Tehnologija oko mene

 

Body Labs (Nju Jork, Nju Jork, SAD) sakuplja, digitalizuje i organizuje sve podatke i informacije vezane za oblik ljudskog tela, poze i kretanja. Njegova misija je da transformiše ljudsko telo u digitalnu platformu, na osnovu koje bi proizvodi mogli da se dizajniraju, proizvode, kupiju i prodaju.

 

Microprogram Information*(Tajčung, Tajvan) proizvodi Internet of Things rešenja i pružalac je usluga koje omogućavaju ključna hardverska i softverska rešenja i usluge back-end servisa informacionog menadžmenta za iznajmljene bicikle, taxi vozila, mobilne sisteme prodaje i drugo. Kompanija ima bogato iskustvo u primeni ugradnih e-payment rešenja, integracije ugradnih sistema, RFID/MiFARE opcije i podršku.

 

Perfant Technology* (Peking, Kina) razvija tehnologije primene slika i videa za veštačku inteligenciju, mašinski vid, 3D rekonstrukcije i tehnologije virtuelne realnosti. Nova panoramska kamera kompanije Perfant, eyesir*, može biti korišćena u turizmu, avijaciji, virtualnoj realnosti, pametnim kućama, imanjima, medijima, svadbama, sportu i raznim događajima.

 

 

Stari problemi, Nova rešenja

 

Chargifi (London, Velika Britanija) je mreža za bežično punjenje baterija uređaja nastala kao platforma za poboljšanje svakodnevnog iskustva korisika. Od kafića do hotela, restorana, kancelarija i aerodroma, „Chargifi Spots” stvara inteligentnu mrežu, koja pruža ljudima pristup energiji za punjenje mobilnih uređaja gde god da im zatreba.

 

KMLabs* (Bulder, Kolorado, SAD) je proizvođač kompaktnih, visoko kvalitetnih, veoma brzih, naprednih laserskih sistema za istraživanje i za industrijske aplikacije, uključujući multi-fotonsko slikanje, spektroskopiju, OCT, THz-generaciju, CEP, mikro mečing i atosekond, koherentni soft X-Ray i EUV pulse generaciju. Jedini je komercijalni dobavljač za „tabletop x-ray laser” opremu. Kompanijina femtosekundni (jedan kvadrilioniti deo sekude) laserski sistemi i Ti:sapphire laseri nude jedinstvena nova rešenja za industrijsku metrologiju, slike i karakterizaciju materijala.

 

Prieto Battery* (Fort Kollins, Kolorado, SAD) je napredni dobavljač 3D baterija fokusiran na komercijalizaciju patentirane litijum-jonske tehnologije baterija koja omogućuje transformacione performanse po konkurentnoj ceni i uz korišćenje netoksičnih materijala prilagodljivog oblika. Njihova sledeća generacija penastih baterija debljine papira, može da se napuni brže i da čuva duplo više energije od standardnih baterija, a da se ne pregreje.

 

Intel Capital je takođe objavio da se njihovom portfoliju pridružio i  Parallel Machines, kompanija u formiranju koja se fokusira na isporučivanje optimizovanog okruženja za unapređenje prediktivne analitike i mašinskog učenja. Kompanija koja ima kancelarije u Tel Aviv, Bostonu, Kaliforniji i Sijatlu, osnovana je 2014 godine od strane čuvenih preduzetnika koji dolaze iz oblasti kao što su distributivno računarstvo, sistemsko programiranje, mašinsko učenje i matematička statistika.

 

Po prvi put ove godine globalni samit je omogućio kompanijama iz Intel Capital portfolija da predstave svoje nove proizvode. One uključuju:

 

  • Altia Systems, koji je predstavio PanaCast, prvi personalni panoramski 4K video doživljaj za konferencijski sistem Intel® Unite™, sa pogledom od 180 stepeni koji momogućuje učesnicima da “razgledaju okolo” u toku video konferencije i to jednostavnim pokretima.

 

  • Avogy, izumitelj Zolt Laptop Charger Plus, manjeg i lakšeg punjača za laptop, u odnosu na standardne „cigla“ punjače koji omogućava istovremeno punjenje laptopa i dva dodatna mobilna uređaja. Dostupnost ovog uređaja se očekuje 17. novembra.

 

  • Braigo Labs; osnovana od strane trinaestogodišnjeg Shubham Baanerjee, jednog od najmlađih preduzetnika na svetu, koji prikazuje sposobnosti Intel Edison čipa u čitanju Brajove azbuke.

 

  • Fortscale, lider u bihejvioralnoj analitici korporativne bezbednosti, koji prikazuje Fortscale 2.0, nafdogradnje već nagrađivanog rešenja koje će ciljati na i eliminisati insajderske pretnje bezbednosti podataka u organizacijama.

 

  • Two Bit Circus, koju je osnovao sin legende silikonske doline, Nolana Bušnela (Nolan Bushnell) sa ciljem da inspiriše mlade inovatore kroz high-tech interektivno zabavno iskustvo koristeći RealSense™ tehnologiju.

 

 

Za vise informacija o novim proizvodima posetite Intel newsroom na www.intel.com/newsroom/globalsummit.

 

Ovogodišnji događaj će imati poznate goovornike uključujući i Bet Komstok (Beth Comstock), potpredsednicu kompanije GE i predsednicu i CEO GE Business Innovations jedinice; Toma Relija (Tom Reilly), CEOa kompanije Cloudera; i Padmare Variora (Padmasree Warrior), strateškog savetnika kompanije Cisco.

 

“Sve ove uzbudljive investicije i novi proizvodi pokazuju da je Intel Capital posvećen traženju inovacija širom sveta i pomaganju preduzetnicima da dosegnu nove visine, ” Brooks je zaključio. ”Moć kompanije Intel da ostavi trag u svetskom razvoju tehnologije je prednost koju ni jedan drugi investitor ne može da ponudi.”

 

O Intel Capital globalnom samitu

Globalni samit je događaj namenjen umrežavanju preduzetnika koji se bave naprednom tehnologijom. Događaj iz 2015 godine je okupio više od 1.000 registovanih učesnika iz portfolija kompanija Intel Capital, globalnih kupaca i partnera kompanije Intel, i lideri industrije iz celog sveta, Intel Capital globalni samit iz 2015. su sponzorisale kompanije Accenture; Credit Suisse; Gibson, Dunn &Crutcher; IBM; KPMG; Crystal & Company; Vlada Kanade; Kingsley Gate; NASDAQ; Needham & Company; Silicon Valley Bank; i TriNet.