Kompanije Intel i Micron su predstavile 3D XPoint™ tehnologiju, neizbrisivu memoriju koja ima potencijal da unapredi bilo koji uređaj, aplikaciju ili servis čiji rad zavisi od brzog pristupa ogromnom broju podataka. Trenutno u proizvodnji, tehnologija 3D XPoint predstavlja veliki proboj u oblasti memorijske tehnologije i prvu novu kategoriju memorije s obzirom na to da je tehnologija NAND Flash uvedena 1989.

 intel-core

Eksplozija povezanih uređaja i digitalnih servisa stvara ogromnu količinu novih podataka. Kako bi ti podaci bili korišćeni, moraju biti skladišteni i analizirani veoma brzo, stvarajući tako izazove provajderima koji moraju da usaglase troškove i snagu, kao i da budu kompromisni prilikom dizajniranja rešenja za memoriju i skladištenje. Tehnologija 3D XPoint kombinuje performanse, gustinu, snagu, neizbrisivost i smanjene troškove u poređenju sa svim dostupnim memorijama na tržištu danas. Ova tehnologija je skoro 1.000 puta brža i skoro 1.000 puta izdržljivija od tehnologije NAND[1], i 10 puta je gušća od standardne memorije.

 

,,Decenijama je industrija tražila način da smanji period čekanja tokom kojeg procesor pronalazi podatke, kako bi bila omogućena mnogo brža obrada’’, rekao je Rob Kruk, viši potpredsednik i glavni direktor Intelove grupe za neizbrisivu memoriju. ,,Ova nova klasa neizbrisive memorije postiže taj cilj i donosi revolucionarna rešenja za bolje performanse memorije i skladištenja.“

 

,,Jedna od najznačajnijih prepreka u modernoj obradi podataka jeste vreme koje je potrebno kako bi procesor pronašao podatke u dugotrajnoj memoriji’’, rekao je Mark Adams, direktor kompanije Micron. ,,Ova nova klasa neizbrisive memorije predstavlja revolucionarnu tehnologiju koja dozvoljava brz pristup ogromnoj količini podataka i omogućava potpuno nove načine primene.“

 

Kako se digitalni svet razvija – od 4,4 zetabajta digitalnih podataka nastalih 2013. godine do 44 zetabajta koja su očekivana do 2020[2] – tehnologija 3D XPoint™ može da pretvori ovu neverovatnu količinu podataka u vredne informacije u jednoj nanosekundi. Na primer, trgovci na malo mogu da koriste tehnologiju 3D XPoint™ kako bi brže identifikovali šablone u prevarama pri finansijskim transakcijama; istraživači zdravstvene zaštite bi mogli da pristupe i obrade veće količine podataka u realnom vremenu, rešavajući komplikovane zadatke kao što su genetska analiza i praćenje bolesti mnogo brže.

 

Tehnologija 3D XPoint bi mogla, takođe, da obogati PC doživljaj, dozvoljavajući potrošačima da uživaju u bržoj interakciji na društvenim mrežama i boljem doživljaju prilikom igranja video igara. Neizbrisivost, koja karakteriše ovu tehnologiju, takođe predstavlja veliko unapređenje i u uslovima sporog skladištenja, s obzirom na to da se podaci ne brišu kada se uređaj isključi.

 

Novi recept, struktura za revolucionarnu memorijsku tehnologiju

Nakon više od decenije istraživanja i razvoja, stvorena je tehnologija 3D XPoint, kako bi zadovoljila potrebu za neizbrisivim skladištenjem i memorijom sa visokim performansama, velikom izdržljivošću i velikim kapacitetom po pristupačnoj ceni. Ona značajno smanjuje periode čekanja, dozvoljavajući da mnogo više podataka bude smešteno bliže procesoru i da budu postignute brzine koje su pre bile nemoguće.

 

Inovativna, krstasta struktura bez poluprovodnika stvara trodimenzionalnu tablu gde se ćelije memorije nalaze na preseku linija reči i bitova, kako bi se svaka ćelija posebno aktivirala. Rezultat je da podaci mogu biti zapisani i pročitani u malim veličinama, što doprinosi bržem i uspešnijem procesu čitanja, odnosno zapisivanja.

 

Više detalja o tehnologiji 3D XPoint:

 

  • Struktura krstastih zraka – vertikalni provodnik povezuje 128 milijardi gusto poređanih ćelija memorije. Svaka ćelija memorije skladišti po jedan bit podataka. Ova kompaktna struktura omogućuje visoku performansu i veliku zgusnutost bitova.

 

  • Naslaganost – kao dodatak zbijenoj strukturi krstastih zraka, ćelije memorije su naslagane u više slojeva. Početna tehnologija skladišti 128 Gb po kockici u dva memorijsla sloja. Buduće generacije ove tehnologije mogu da uvećaju broj memorijskih slojeva, kao dodatak tradicionalnom skaliranju vrhova, kako bi dalje usavršile kapacitete sistema.

 

  • Selektor – pristupanje ćelijama memorije i zapisivanje ili čitanje se obavlja slanjem struje selektorima, koja varira po jačini. Ovo eliminiše potrebu za poluprovodnicima, uvećavava kapacitet dok istovremeno smanjuje troškove.

 

  • Ćelija koja brzo menja stanje – svojom malom veličinom, selektorom koji se brzo menja, krstastim zrakom koji ne kasni i algoritmom koji brzo zapisuje, ćelija je sposobna da menja stanja brže od bilo koje postojeće neizbrisive memorije današnjice.

 

Tehnologija 3D XPoint će biti predstavljena kasnije ove godine, a Intel i Micron zasebno razvijaju proizvode zasnovane na ovoj tehnologiji.

[1] Razlika u izdržljivosti se zasniva na poređenju tehnologija 3D XPoint i NAND koje su proizvele druge industrije

[2]  http://www.emc.com/leadership/digital-universe/2014iview/executive-summary.htm