intel studija

Intel  studija: više od 76 odsto građana Srbije bi želelo da umesto tradicionalnih šifri za zaključavanje svojih PC računara koristi tehnologiju prepoznavanja lica

Povezani svet u kojem živimo nosi sve više rizika za privatnost naših podataka, pa sve veći broj uređaja poseduje zaštitu podataka, najčešće tekstualnu šifru. Zato i nije iznenađenje podatak da je 85 odsto ispitanika izjavilo da koristi šifre na svom smart telefonu, 75 odsto na laptopu, 66 odsto na tabletu i 60 odsto na svom desktop računaru.

Intel
Intel

Međutim, 60 odsto intervjuisanih se barem jednom našlo u veoma neprijatnoj situaciji  i zaboravilo šifru za svoj uređaje.

 

Čak 89 odsto intervjuisanih smatra dobrodošlom Intel®  RealSense™ tehnologiju prepoznavanja lica koja bi se koristila za otključavanje laptova, dok bi 70 odsto njih tu opciju želelo i na desktop računaru.

 

Sa druge strane, upravljanje pokretom bkao jedonsotavniji način komunikacije bez periferenih uređaja je opcija koja se dopala ispitanicima. Dok je 83 odsto intervjuisanih je izjavilo da bi kontrolu pokretom kakvu omogućuje Intel®  RealSense™ volelo da  može da koristi i na svom laptopu, a  80 odsto na smart telefonu, dok 73 odsto želi ovu opciju i za tablet a 71 odsto za desktop računar.

 

Sve veća dostupnost video-call servisa i upotreba video konferencijske veze kakvu omogućuju aplikacije za brzu razmenu poruka (IMS) utiče na to da se ovaj vid komunikacije sve češće primenjuje u komunikaciji sa poslovnim i privatnim kontaktima.

Čak 58 odsto ispitanih u Srbiji koristi video konferencijsku vezu  u poslovnim kontaktima barem jednom mesečno; 52 odsto ih koristi za razgovore sa porodicom i prijateljima bar jednom nedeljno.

 

Prilagođavanje pozadine tokom video poziva, ili prepoznavanje raspoloženja i iskrenosti preko analize crta lica je opcija koju nusi Intel®  RealSense™ a korisnici bi je smatrali korisnom u kontaktima sa porodicom i prijateljima (njih 94 odsto) i poslovnim kontaktima (85%)

 

O Intel® RealSense™ tehnologiji

Intel® RealSense™ tehnologija koristi dubinsko skeniranje kako bi PC računari videli svet sličnije onome kako ga mi vidimo: sa shvatanjem 3 dimenzije objekata, kontrolom PC računara pokretom ili stvatanjem živopisnijeg okruženja tokom video četa, uz izmene pozadine i razmenui sadržaja sa prijateljima na način kao da se nalaze u istoj prostoriji.

 

Intel® RealSense™ kamera ima 3 sočiva: 1080p HD kameru, kameru sa infra-crvenim zracima i infra-crveni laserski projektor. Zajedno, tri kamere omogućuju uređaju da dubinski skenira tako što detektuje infra-crvene zrake koji se odbijaju od predmeta i objekata koji su ispred kamere. Vizuelni podaci, u kombinaciji sa Intel® RealSense™ softverom koji prati pokret stvaraju interfejs osetljiv na dodir koji reaguje na pokrete ruke, ramena i glave kao i na izraze lica omogućujući još prirodnije, intuitivnije i obuhvatnije kroisničko iskustvo.

 

Proizvodi sa Intel® RealSense™ kameromsu dostupni u odabranim AIO uređajima, laptopovima, tabletima i 2u1 uređajima.