U uvodnom obraćanju na Intel Developer Forumu (IDF), Brajan Krzanič generalni direktor Intela,  istakao je nove proizvode, alate i programe koji podržavaju rastuću personalizaciju računarstva i opisao je trendove u stvaranju novih šansi za programere.

 

Krzanič je rekao da računarstvo postaje sve personalizovanije, poboljšavaljući skoro sve aspekte života. “Kompjuteri su na našim stolovima, u našim torbama, u našoj odeći, u našim kućama i u našim telima. Ne samo da postaju pametniji i sve više povezani, već počinju da dobijaju neki smisao i postaju produžetak nas samih.”  Ekosistem koji se gradi oko Intela ukazuje na rastuće šanse računarstva. Krzanič je ukazao na mnoge ključne proizvode, tehnologije i alate kompanije Intel koji će omogućiti programerima da ožive najraznovrsnija iskustva.

idf13

Brajan Krzanič je predstavio veliki broj novosti u vezi sa Intel® RealSense™ tehnologijom koja će omogućiti opcije dubinskog očitavanja (depth sensing) na više uređaja i aplikacija i najavio je nove saradnje u oblasti obezbeđivanja Interneta Stvari (Internet of Things-IoT), uz dodatak programa i seta alata za programere pomoću kojih bi ubrzali pronalaženje industrijskih IoT rešenja za tržište. Što se tiče visoko personalizovanog sveta prenosivih računara Krzanič je izneo podatke o  Intel® Curie™ modulu i najavio novi rijaliti takmičarski program – “America’s Greatest Makers,”, u produkciji generalnog direktora United Artists Media Group* Marka Barneta, koji se pojavljuje širom vodećih mreža i u vlasništvu Turner Broadcasting*.

 

Svake godine na IDF događaju Intel deli svoju viziju budućnosti tehnoloških inovacija sa programerima i partnerima koji će kreirati proizvode, upravljati sistemima, proizvesti filmove, napraviti igračke i uređaje koji će ljudima pružiti neverovatan doživljaj. U nastavku se nalaze ključne tačke ovogodišnjeg foruma.

 

Ključne tačke IDF 2015:

 

  • Intel RealSense tehnologija će biti dostupna na velikom broju platformi, pružajući više mogućnosti programerima da kreiraju nove hardvere i softvere sa dubinskim očitavanjem (depth sensing). Pored Windows* i Android* sistema, programeri će moći da koriste Intel RealSense tehnologiju sa Mac OS X*, ROS*, Linux*, Scratch*1, Unity*, XSplit*, OBS*, Structure SDK*, OSVR*, Unreal Engine 4* i Google’s Project Tango*. Takođe, veliki broj programera, uključujući Razer*, XSplit i Savioke* je najavio nove platforme, periferna i druga rešenja zasnovana na Intel RealSense tehnologiji.

 

  • U saradnji sa kompanijom Google*, Intel uvodi inovacije u mobilno dubinsko očitavanje (depth sensing) kombinujući Project Tango kompanije Google i RealSense tehnologije kompanije Intel u programerskom kompletu Android smartphone kit. Komplet za programere Intel RealSense Smartphone sadrži Google Project Tango koji omogućava nova iskustva, uključujući unutrašnju navigaciju i područje učenja, virtuelnu stvarnost, 3D skeniranje i još mnogo toga. Set za programere će biti objavljen krajem ove godine.

 

 

  • U produkciji takmičarskog rijaliti programa“America’s Greatest Makers” Intel sarađuje sa United Artists Media Group Marka Barneta i Turner Broadcasting , a premijera ovog rijalitija zakazana je za prvu polovinu 2016. godine. Učesnici takmičenja nadmetaće se za nagradu od milion dolara, a njihov zadatak je da osmisle prenosivu tehnologiju i smart povezane uređaje koje pokreće Intel Curie modul.

 

  • Intel je predstavio Intel® OptaneTM tehnologiju, koja je bazirana na revolucionarnoj 3D XPointTM neizbrisivoj memoriji u kombinaciji sa naprednim kompanijskim sistemom memorijske kontrole, interfejs hardvera i softvera IP, kako bi se oslobodio ogroman potencijal performansi predstojećih proizvoda. Intel Optane tehnologija prvi put će se pojaviti 2016. godine u obliku novih visoko izdrživih Intel memorijskih diskova. Nova generacija memorijske tehnologije će takođe pokretati novu liniju Intel DIMM dizajniranu za novu generaciju Intelovih platformi za podatke.

 

  • Fossil Group* je prikazala tri poizvoda zasnovana na Intel tehnologiji, koji su rezultat njihove saradnje sa kompanijom Intel, prvi put najavljene u septembru 2014. godine, uključujući i Android Wear modele. Proizvodi će biti dostupni krajem ove godine.

 

  • Intel je najavio novu softversku platformu dizajniranu specijalno za Intel Curie module koja uključuje sve hardvere, firmvere, softvere i SDK aplikacije koje omogućavaju različita iskustva na uređajima. Intel IQ Software kompleti će podržati buduće verzije ove platforme.