Intel Korporacija, u saradnji sa osnivačima Arduino* programa, najavila  je danas skoru dostupnost ploče Arduino 101 (SAD) i Genuino 101 (izvan SAD), pristupačne development ploče idealne za početnike i obrazovno okruženje. Arduino 101 je prva široko dostupna development ploča bazirana na malom, Intel® CurieTMmodulu niske potrošnje.

Osim što je jednostavna za korišćenje i prilagođenja učenju, Arduimo 101 ploča može biti korišćena za stvaranje prototipova zasnovanih na tehnologiji, zahvaljujući snažnim karakteristikama Intel Curie modula. Njena cena je probližna ceni tzv. microcontroller ploča osnovnog nivoa, a poseduje i opcije kao što su akcelerometar, žiroskop i Bluetooth Smart* konekcija koja omogućava razvoj pametnih i povezanih uređaja.

Ploča se pridružuje Arduino elektronskim platformama otvorenog koda koje kombinuju široko dostupan hardverski dizajn, obiman ekosistem dodatnih komponenti treće strane i okruženje za programiranje softvera koje čini jednostavnim interaktivne projekte.

“Podrška preduzetnicima u razvoju, kao i mladim studentima, oduvek je prioritet za Intel. Kroz partnerstvao sa Arduinom, mi prenosimo moć Intela na novu generaciju stvaralaca“ kaže Josh Walden, viši zamenik direktora i generalni menadžer Nove Tehnološke Grupe kompanije Intel. “Sa naprednim karakteristikama ugrađenim u ploču Arduino 101, koje omogućava Intel Curie modul,  mladi istraživači kao i programeri će sada moći da ožive jedinstvene, pametne i povezane kreacije. “

Ploča zasnovana na Intel Curie modulu će se takođe pojaviti i u takmičenju “America’s Greatest Makers”. Ova nova takmičarska rijaliti emisija će se emitovati na Turner Broadcasting* televiziji i digitalnim platformama tokom 2016 godine, a njeni producet će biti Mark Burnett, generalni direktor United Artists Media Group*.

 

 

Arduino 101 u učionici.

Arduino 101 će biti uključen u Creative Technologies in the Classroom (CTC) kurs fizičkog računarstva, koji je razvio i testirano Arduino. Ovaj kurs se trenutno koristi u preko 300 škola. CTC je prvi kurs fizičkog računarstva za osnovne škole koji obezbeđuje profesorima alate, podršku i pouzdanost koja je neophodna kako bi se učenici upoznali sa osnovama programiranja, elektronike i mehanike. Intel će sarađivati sa Arduinom kako bi se proširio CTC program širom sveta u narednim godinama. Uvođenje u škole, Arduino 101 će pomoći nastanak sledeće generacije stručnjaka tehnološke industrije, preduzetnike i pronalazače.

“Blisko smo sarađivali sa kompanijom Intel na razvoju ove ploče i širimo naše obrazovne programe kako bi uključili povezanost i druge napredne karakteristike koje današnji programeri početnici očekuju“ kaže Massimo Banzi, jedan od osnivača i generalni direktor Arduina. “Kroz našu saradnju sa kompanijom Intel, u mogućnosti smo da dopremo do globalne zajednice mladih programera i studenata i sa sada još naprednijim i moćnijim tehnološkim rešenjem budemo u mogućnosti da ostvarimo njihove kreativne vizije. “

Arduino 101 ploča će biti dostupna u prvom kvartalu 2016. godine po očekivanoj ceni od US$30 (otprilike 27eura ). Ova ploča kompanije Intel će se prodavati u sklopu Arduino 101 brenda širom Amerike i u sklopu Genuino 101 brenda van Amerike. Biće dostupna i u katalozima distributera i prodavca koji prodaju druge Intelove proizvode kao što su Amazon*, Conrad Electronic*, Farnell Element 14*, Microcenter*, Mouser*, RadioShack*, RS Components* i SparkFun*.