intel

Intel, Vox Media, Re/code i fondacija „Born This Way” udruženim snagama pokreću novu inicijativu za borbu protiv uznemiravanja na internetu „Hack Harassment” (#hackharassment), sa ciljem stvaranja bezbednije virtualne sredine.

Na međunarodnom sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, inicijativu su najavili generalni direktor kompanije Intel, Brajan Krzanič (Brian Krzanich), predsedavajući član i generalni direktor kompanije Vox Media, Džim Benkof (Jim Bankoff), izvršni urednik i suosnivač Re/code-a, Kara Svišer (Kara Swisher) i suosnivač i predsednik fondacije „Born This Way”, Sintija Germanota.

internet

„Onlajn uznemiravanje je sveprisutno i može biti veoma zlonamerno,” rekao je Krzanič. „Ako zaista želimo da uspemo u pamentom i povezanom svetu, neophodno je da imamo na umu da su svaki uređaj, igrica, senzor ili mreža u stvari stvarna osoba sa stvarnim osećanjima i realnim potrebama za sigurnošću. Nijedna kompanija ovaj problem ne može rešiti sama – kao industrija, moramo raditi zajedno kako bismo stvorili bezbedniju sredinu.”

Kroz inicijativu „Hack Harassment”, Intel, Vox Media, Re/code i fondacija „Born This Way” žele da podstaknu saradnju u okviru industrije, ali i šire, kako bi iskoristili prednosti inovacija u borbi protiv onlajn uznemiravanja. Pomenute kompanije pozivaju IT zajednicu i medije, neprofitne organizacije, akademske građane, uticajne lidere, članove online zajednica da se priključe inicijativi.

„Želimo da pružimo svoj doprinos u borbi za podizanje svesti i osećaja odgovornosti o onlajn uznemiravanju,” rekao je Benkof. „Kao kompanija koja je izgrađena na ideji slobodnog izražavanja na mreži, želimo da uradimo naš deo kako bismo doprineli zaštiti pojedinca i zajednice koja želi da komunicira bez straha od uznemiravanja. Pozivamo sve medijske kuće da nam se pridruže u ovom nastojanju.”

 

Kako bismo jasnije sagledali odnos industrije prema pitanju uznemiravanja na mreži, Intel, Vox Media, Re/code i fondacija „Born This Way” nedavno su sproveli anketu među profesionalcima iz oblasti tehnologije koji žive u SAD-u. Rezultati ankete pokazuju sledeće:

 

  • 84 odsto profesionalaca iz oblasti tehnologije veruje da u stvarnom životu postoji rizik i emotivni uticaj na osobu koja je žrtva onlajn uznemiravanja – najčešće se ispoljava kao štetan uticaj na reputaciju žrtve (75 odsto) ili kao verovatnoća da će ona pokušati samopovređivanje (66 odsto)
  • Čak 6 od 10 profesionalaca misli da IT industrija ne čini dovoljno kako bi sprečila maltretiranje na mreži
  • Više od 8 od 10 profesionalaca se slaže da industrija treba da učini više kako bi se onlajn uznemiravanje suzbilo
  • Više od 80 odsto profesionalaca iz IT industrije se slaže da preduzimanje mera u cilju sprečavanja uznemiravanja može biti efikasno
  • U pogledu mogućih rešenja, 75 odsto profesionalaca iz oblasti veruje da univerzalni kodeks ponašanja može pomoći da se uznemiravanje spreči, 51 odsto veruje da blokiranje IP adrese osoba koje su poznate po uznemiravanju može biti veoma efikasno, a 47 odsto veruje da omogućavanje dodatnih aplikacija i opcija unutar veb stranice koje bi omogućile korisnicima da blokiraju ili prijave sadržaj, može biti veoma korisno

 

„Onlajn uznemiravanje narušava osnovno pravo individue da se oseća bezbedno i poštovano. Omladina provodi više nego ikad vremena na mreži i zato je suočavanje sa ovim problemom veoma bitno. Zajedničkim snagama možemo pronaći pametna rešenja i postići značajne promene i tako omogućiti mladim osobama da se njihov glas čuje, bez straha od uznemiravanja,” izjavila je Germanota.

Intel, Vox Media, Re/code i fondacija „Born This Way” objavili su da će njihov prvi korak biti organizacija serije hakatona uz pomoć inicijative „Hack Harassment”, tokom ove godine. Ovi hakatoni podrazumevaju onlajn, kao i direktne sesije koje su participativne u dizajnu, vođene rezultatima i zajednicom. Cilj nije samo podizanje svesti, već i odgovornosti, pronalazak naprednih tehnoloških rešenja u borbi protiv uznemiravanja, kao i efektivnih pozitivnih promena.

„Internet je digitalno okruženje koje čine stvarni ljudi i, nažalost, ponekad u njemu nailazimo na stvarne pretnje,” izjavila je Svišer. „Potreban je pristup koji će uz pomoć različitih interesnih grupa napraviti dovoljno jak uticaj da zaustavi onlajn uzmeniravanje sa kojim se većina suočava na dnevnoj bazi.”

Plan Intela, Vox Medie, Re/code i fondacije „Born This Way” jeste da predstave nalaze, preporuke i napredak inicijative „Hack Harassment” na godišnjoj konferenciji „Code” kompanije Re/code, koja će biti održana u periodu od 31. maja do 2. juna.

Za više informacija o ovoj inicjativi, posetite www.hackharassment.com.