Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft su potpisali EU online kodeks ponašanja za borbu protiv govora mržnje, rasizma i ksenofobije. Potpisivanjem ovog kodeksa, saglasile su se da obavezno uklone govor mržnje u roku od 24 sata od postavljanja na društvene mreže.

Evropski komesar za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost, Vera Jurova izjavila je da su društveni mediji, nažalost, jedan od instrumenata koje terorističke grupe koriste da radikalizuju mlade ljude i za rasističku upotrebu za širenje nasilja i mržnje, na šta su nas nedavni teroristički napadi podsetili.

“Ovaj sporazum je važan korak napred kako bi se osiguralo da internet ostane mesto slobodnog i demokratskog izražavanja, gde se poštuju evropske vrednosti i zakoni.” Monika Bickert iz kompanije Facebook izjavila je: “Sa globalnom zajednicom koju čini 1,6 milijarde ljudi imamo mnogo posla kako bi balansirali između davanja mogućnosti ljudima da se izraze i obezbeđivanja poštovanja okruženja. Kao što smo jasno naveli u standardima naše zajednice, na Facebooku nema mesta za govor mržnje.”