mobilni trojanac

Premijere novih filmova oduvek dodatno pojačavaju aktivnosti sajber kriminalaca, jer mnogi filmski fanovi žele da budu prvi koji će pogledati najnoviji film, i stoga mogu da budu nepažljivi kada je reč o izvorima koje koriste za gledanje. Novi film o Džejmsu Bondu (James Bond) „Nije vreme za umiranje” (No Time to Die), koji je poslednja misija Danijela Krejga (Daniel Craig) kao tajnog agenta, ne predstavlja izuzetak, a stručnjaci kompanije Kaspersky su uočili pojačanu aktivnost prevaranata uoči globalne premijere filma zakazane za 30. septembar 2021. godine.

Kako bi dobili jasniju sliku o tome kako sajber kriminalci pokušavaju da unovče zainteresovanost ljubitelja filma, stručnjaci kompanije Kaspersky su analizirali maliciozne fajlove prerušene u novi film i fišing veb-sajtove povezane sa filmom. Stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su da je bilo pokušaja inficiranja korisnika različitim vrstama malvera i nepoželjnog softvera, koji su preuzeti pod maskom novog filma o Džejmsu Bondu. Iako ove fajlove nije pokušalo da preuzme mnogo korisnika, otkrivene pretnje nisu bile ograničene samo na Adware, već su bile prilično svestrane i opasne. Uključivale su Trojance, maliciozne programe koji sajber kriminalcima omogućavaju backdoor pristup vašim osetljivim podacima, i Trojance-PSW – kradljivce koji prikupljaju login podatke, pa čak i ransomver.

Stručnjaci kompanije Kaspersky takođe su pronašli brojne fišing veb-sajtove postavljene za krađu bankovnih podataka gledalaca. Korisnici su posetili veb-sajt u nadi da će pogledati dugo očekivani film „Nije vreme za umiranje”. Nakon što su pogledali prvih nekoliko minuta najnovijeg filma, zamoljeni su da se registruju kako bi nastavili da ga gledaju. Tokom registracije, od žrtava je traženo da unesu podatke o svojoj kreditnoj kartici. Međutim, nakon završetka registracije, korisnik ne može da nastavi gledanje filma. Novac se uzima sa njihove kartice, a podaci o plaćanju završavaju u rukama prevaranta.

Razni izvori zabave, uključujući filmove, su sajber kriminalcima oduvek bili privlačan mamac za širenje pretnji i fišing stranica. Uz premijere novih filmova i TV serija koje se sada gledaju onlajn, ovo je podstaklo interes ne samo ljubitelja filmova, već i prevaranata. Neizbežno, tako dugo očekivana premijera kao što je slučaj sa filmom Nije vreme za umiranje” izaziva pažnju. Publika je u žurbi da pogleda film, zbog čega zaboravljaju na bezbednost na internetu. Korisnici treba da budu obazrivi po pitanju stranica koje posećuju, da ne preuzimaju fajlove sa neproverenih sajtova i da budu oprezni povodom toga sa kime dele lične podatke,” komentariše Tatjana Ščerbakova (Tatyana Shcherbakova), stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky.

Kako ne bi postali žrtve malicioznih programa i prevara, kompanija Kaspersky korisnicima savetuje sledeće:

  • Izbegavajte linkove koji obećavaju gledanje filmova ili TV serija pre njihove premijere. Ukoliko imate sumnje povodom autentičnosti sadržaja, proverite to sa provajderom sadržaja
  • Proverite autentičnost veb-sajta pre unošenja ličnih podatka i koristite samo zvanične, pouzdane veb-sajtove za gledanje ili preuzimanje filmova. Duplo proverite URL formate i spelovanje naziva kompanije

Obratite pažnju na ekstenzije fajlova koje preuzimate. Video fajl nikada neće imati .exe ili .msi ekstenziju