Apple iPhone 16

Apple iPhone 16 serija: Pregled

Novi iPhone 16 je već tema razgovora iako je iPhone 15 serija nedavno stigla na tržište. Apple je napravio značajne promene u 2023. godini, uključujući dodatak USB-C, zamenu prekidača za tišinu Action Button-om, Titanium kućišta umesto nerđajućeg čelika, Dinamično ostrvo na ne-Pro modelima, periskopsku kameru za Pro Max model, i još mnogo toga. Ako pratite Apple dovoljno dugo, znate da će većina ovih novih karakteristika iz iPhone 15 serije verovatno stići i na modele iPhone 16. Ono što je danas ekskluzivno za Pro modele verovatno će preći na ne-Pro varijante sledeće godine. Evo šta možete očekivati od iPhone 16 serije.

iPhone 16 serija: Na prvi pogled

Kada se očekuje lansiranje? Očekujemo da će Apple lansirati iPhone 16 seriju u septembru 2024. godine.

Kakve nove funkcije mogu biti prisutne? iPhone 16 serija trebala bi dobiti A-serijski procesor. Takođe se šuška o novom dugmetu, poboljšanim kamerama, većim ekranima i mogućem “Ultra” modelu.

Koliko bi mogao koštati? Očekujemo da će cena iPhone 16 startovati od $799 za ne-Pro modele i $999 za Pro varijante.

Da li će biti iPhone 16 serije?

Nema sumnje da će Apple lansirati nove iPhone uređaje 2024. godine. Apple-ova numerisana serija ide stabilnim tokom od iPhone 4 modela, a pre toga bili su originalni iPhone i dva modela iPhone 3G. Od iPhone 4, Apple je dosledan sa numeričkim imenovanjem, i sada se približavamo iPhone 16 seriji. 2024. godina će označiti 18 godina postojanja iPhone-a. Hoće li Apple konačno sazreti dovoljno da otvori svoju “oklopljenu baštu” koja je iOS? Ko zna? Ali imamo mnogo informacija o iPhone 16 seriji koje treba razmotriti. Nastavite sa čitanjem da biste saznali više.

Koja je najverovatniji datum izlaska iPhone 16 serije?

Apple je lansirao nove iPhone uređaje u septembru od iPhone 5 modela. Osim modela iPhone SE, septembar je preferirani mesec za predstavljanje Apple-ovih flagship uređaja. Tokom pandemije, iPhone 12 serija je lansirana u oktobru, ali ako sve ide kako treba, iPhone 16 serija trebala bi stići kao i obično u septembru 2024. godine. Još uvek je rano za detalje o datumu izlaska iPhone 16, ali ćemo ažurirati ovaj članak čim čujemo bilo kakve informacije.

Koje su procurele specifikacije i funkcije iPhone 16 serije?

Dizajn, ekran i dugmadi

Apple je napravio nekoliko značajnih dizajnerskih promena na iPhone 15 seriji, i očekujemo da će te promene biti unapređene u budućnosti. Verovatno će Action Button, koji je nedavno predstavljen, doći i na ne-Pro modele iPhone 16 serije sledeće godine. Ako preferirate mute prekidač, imajte na umu da će verovatno nestati zauvek nakon što iPhone 16 serija postane zvanična.

Ako jedno novo dugme nije dovoljno, šuška se da će Apple opremiti iPhone 16 seriju još jednim dugmetom. Prema izveštaju sajta MacRumors, Apple interno naziva ovo novo dugme “Capture Button”. Očekuje se da će se pojaviti sa desne strane uređaja i, sudeći prema zvuku, moglo bi imati veze sa pravljenjem fotografija. Sve u svemu, čini se da će iPhone 16 serija doći sa čak pet dugmadi, uključujući power dugme, dva volume dugmeta, Action Button i novo Capture Button. Nejasno je da li će svi modeli iPhone 16 dobiti ovo navodno novo dugme ili će ga Apple opet rezervisati za Pro modele kako bi ih učinio prestižnijim od Plus i standardnih varijanti.

Druga teorija je da bi Apple mogao u potpunosti ukloniti sve fizičke dugmadi i umesto toga izabrati dugmad od čvrste materije za iPhone 16 Pro modele sledeće godine. Ova funkcija se snažno očekivala na iPhone 15 seriji, ali navodno je morala biti odložena zbog problema sa proizvodnjom.

Takođe postoji mogućnost da Apple ne čini ništa sa dizajnom. U novembru je Mark Gurman iz Bloomberga izvestio da iPhone 16 neće imati nikakav značajan hardverski napredak 2024. godine. Izgleda da se Apple može više fokusirati na softver ovog puta.

Ukupna veličina novih iPhone uređaja za 2024. godinu takođe bi mogla biti veća nego ikada. Gurman i analitičar ekrana Ross Young se slažu da Apple planira povećati veličinu svoja dva iPhone 16 Pro modela “nekoliko desetinki inča dijagonalno”. Novi ekrani se očekuju da će meriti 6,2 inča i 6,8 inča za iPhone 16 Pro i 16 Pro Max, čineći ih najvećim ikada za iPhone. U međuvremenu, 9to5Mac tvrdi da bi vrhunski iPhone mogao usvojiti brendiranje “Ultra” sledeće godine i imati ekran od 6,9 inča, dok bi manji iPhone 16 Pro mogao dobiti OLED ekran od 6,3 inča.

Problemi sa zagrevanjem koji su prvobitno uticali na iPhone 15 Pro očigledno su uticali na Apple-ovo planiranje. Prema informacijama od insajdera Kosutami, firma ne želi ponoviti ovu grešku sa iPhone 16. Procurelo je da Apple radi na termalnom sistemu zasnovanom na grafenu kako bi poboljšao disipaciju toplote.

Što se tiče osnovnog iPhone 16 i iPhone 16 Plus modela, očekujemo da će Apple zadržati iste veličine ekrana. Analitičar ekrana Young takođe sugeriše da će Apple očekivano doneti ekrane sa visokim osvežavanjem na osnovne iPhone uređaje 2025. godine. To znači da bismo možda i dalje bili zarobljeni sa ekranima od 60Hz na jeftinijim iPhone-ima sledeće godine.

Još jedna vizuelna promena mogla bi učiniti veličinu Dinamičkog ostrva značajno manjom. The Elec je izvestio u januaru 2023. da bi iPhone 16 Pro modeli mogli sadržavati otključavanje lica ispod ekrana ili Face ID.

Specifikacije kamere iPhone 16 serije

Već postoje brojne glasine o specifikacijama kamere za iPhone 16. Apple je ove godine predstavio novi tetraprizm zoom objektiv na iPhone 15 Pro Max modelu. Očekuje se da će objektiv odgovarati performansama objektiva kamere od 120mm na punom kadru. Prema analitičaru Apple-a i pouzdanom izvoru Ming-Chi Kuo, ovaj objektiv neće biti ograničen samo na vrhunski iPhone model sledeće godine, već će i iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max sadržavati tetraprizm telefoto kamere.

Insajder sa Weibo platforme poznat kao Digital Chat Station takođe tvrdi da će iPhone 16 Pro dobiti 5x zum kameru umesto samo Pro Max modela. Takođe tvrdi da će iPhone 16 Pro imati primarni senzor kamere od 48MP.

DCS dodaje da bi iPhone 16 Pro Max mogao stići sa “periskopskim ultra-telefotom”, što znači da bi mogao imati veoma visoki fokalni dužinu, nadmašujući modele Pixel 7 Pro i Galaxy S23 Ultra. U međuvremenu, analitičar iz Haitong International Securities, Jeff Pu, tvrdi da će Apple dodati 48MP ultraširoku kameru iPhone 16 Pro i Pro Max modelima. Ako je istina, ovo će biti značajan porast rezolucije u odnosu na 12MP ultraširoki senzor koji se trenutno koristi na iPhone modelima.

Ostale očekivane specifikacije i funkcije

Ostale specifikacije za iPhone 16 seriju ostaju nepoznate, ali očekujemo godišnje ažuriranje procesora. S obzirom na to kako Apple radi stvari, iPhone 16 i 16 Plus trebali bi idealno dobiti A17 Pro čip koji sada koristi u iPhone 15 Pro telefonima, dok bi iPhone 16 Pro linija mogla dobiti potpuno novi 18-serijski čip od Apple-a.

Međutim, analitičar Jeff Pu (prema Macrumors) demantovao je ovu teoriju. On tvrdi da će sva četiri nova iPhone 16 serija telefona biti opremljena A18 serijom čipova. Pu takođe očekuje da će čipovi biti proizvedeni od strane TSMC na drugoj generaciji 3nm procesa umesto prvog generacije 3nm procesa koji se koristi na A17 Pro čipu. Može još uvek postojati razlika u procesorima koje će dobiti ne-Pro i Pro modeli iPhone 16. Prema Pu-u, iPhone 16 i 16 Plus dobiće A18 čip, dok će iPhone 16 Pro i 16 Pro Max biti opremljeni A18 Pro čipom. U međuvremenu, RAM i nivoi skladištenja iPhone 16 serije mogli bi ostati isti kao i ove godine.

Izveštaj iz oktobra 22. Marka Gurmna iz Bloomberga govorio je o tome kako Apple planira ubaciti generativnu AI u svoje proizvode u narednim godinama. Plodovi Apple-ovih napora mogli bi biti vidljivi na iPhone 16 seriji, s obzirom da će kompanija navodno integrisati AI funkcije u veliko ažuriranje iOS-a sledeće godine, kao i u svog digitalnog asistenta Siri.

Dajući dalju potvrdu Gurmanovom izveštaju, insajder Revegnus tvrdi da će Siri biti integrisana sa unutrašnjim LLM-om. Revegnus takođe pominje da bismo mogli videti ovu AI infuziju u Siriju već na WWDC 2024, a iPhone može biti prvi uređaj koji će od toga imati koristi.

Koja bi mogla biti cena iPhone 16 serije?

iPhone 15: Počinje od $799
iPhone 15 Plus: Počinje od $899
iPhone 15 Pro: Počinje od $999
iPhone 15 Pro Max: Počinje od $1.199