Srbiji već danas nedostaje 15.000 IT stručnjaka, a za povećanje broja IT kadrova neformalno obrazovanje može biti rešenje na kratak rok, dok nam je dugoročno neophodna potpuna reforma sistema obrazovanja – zaključak je prvog okruglog stola “eKapije” na temu “IT kadrovi – potencijal ili prepreka za razvoj”. Učesnici su se takođe usaglasili da je   potrebna dodatna podrška države i podsticaj IT kompanijama kroz određene subvencije i poreske olakšice, kako bi Srbija iskoristila veliku razvojnu šansu koju ima u ovoj oblasti.

– Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kroz svoje programe sprovodi niz projekata čiji je cilj informatizacija sistema obrazovanja. Takođe, planovi ministarstva su da izdvoji više od 2 miliona dinara za prekvalifikaciju nezaposlenih žena za zapošljavanje u IT sektoru – rekao je na okruglom stolu Sava Savić, pomoćnik ministra za informaciono društvo.

Snežana Marković, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, smatra da su nam deca “digitalno pismena, ali da nisu digitalno kompetentna”, a jedan od razloga je i to što se gimnazijalci tek sa 17 godina sreću sa programiranjem, što je kasno za razvoj algoritamskog razmišljanja.

Diskusija među učesnicima okruglog stola vođena je i oko upisnih kvota na fakultete, pa je tako Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvete, naveo da “na ulazu imamo dovoljno potencijalnih studenata”.

– Kada je reč o problemu IT kadrova, mislim da su ključne dve stvari – prva je nedostatak kadrova među profesorima koji bi trebalo da edukuju studente, jer tržište uzima i one kadrove koji obučavaju studente. Moramo da promenimo model finansiranja kao odgovor tržištu rada i  hitno da reagujemo, a kratkoročna rešenja vidim u dualnom obrazovanju i vezi između privrede i školstva. Drugo moguće rešenje je i dokvalifikacija, sa ili bez kofinansiranja države.

Goran Obradović, Delivery Unit Manager kompanije “Endava”, koja je u partnerstvu sa “eKapijom” organizovala okrugli sto, založio se za brži sistem obrazovanja umesto predugih petogodišnjih programa, jer akademski svet tako kaska za tržištem.

– Treba tražiti rešenja u partnerstvu države i privatnog sektora koji se fokusira na brže i efekasnije formiranje IT kadrova. Dugoročno nam je neophodna reforma obrazovnog sistema ali nemamo vremena  za gubljenje.

Učesnici okruglog stola bili su I Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra u Ministarstvu za razvoj i visoko obrazovanje, Miodrag Popović, generalni sekretar Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, Marijana Despotović Zrakić, šef Katedre za elektronsko poslovanje Fakulteta organizacionih nauka, Jasmina Nikolić, zamenik predsednika stručnog tima za reformu visokog obrazovanja Republike Srbije, Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti PKS-a, Milan Šolaja, direktor ICT Cluster Vojvodina, Goran Obradović, Delivery Unit Manager kompanije “Endava”, Milan Novaković, zamenik direktora Razvojnog centra “Microsofta” za Srbiju, Vukašin Stojkov, osnivač organizacije “Startit”, Jovan Stojanović, Business Development Executive “Zesiuma mobile”, Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, Stefan Salom, direktor razvoja kompanije “Infostud”…

Iskustva iz regiona sa učesnicima su podelili Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, Vedrana Miholić, predsednik asocijacije Programerko i direktor prodaje CROZ iz Hrvatske i Miloš Trkulja, savetnik – Grupa za strateški razvoj kompanije “Lanaco” iz Bosne i Hercegovine.