google

Italijanski regulator za zaštitu tržišta izrekao je Googleu i Apple novčane kazne od 10 miliona evra zbog “agresivne prakse” povezane s komercijalnom upotrebom korisničkih podataka.

Dve tehnološke kompanije ne pružaju “jasne i direktne informacije” o tome kako prikupljaju i koriste podatke onih koji odluče koristiti njihove usluge, navodi se u saop[tenju regulatora. Googleov sistem je tako osmišljen da korisnici pri kreiranju naloga automatski prihvataju i uslove o upotrebi podataka. Apple korisnicima ne nudi mogućnost izbora u tom pitanju, dodao je antimonopolski regulator.

I Google i Apple rekli su da se ne slažu s odlukom i da će se na nju žaliti. “Nudimo najviši stepen transparentnosti u sektoru i kontrolu svim korisnicima koji mogu birati koje će informacije deliti, a koje ne, i kako će se koristiti”, iyrekao je Apple u saotenju, ocenivši stav regulatora “pogrešnim”.

Google je u saop[tenju tvrdio da sledi “poštene i transparentne prakse kako bi korisnicima pružio korisne usluge i dao jasne informacije o njihovoj upotreni”. Regulator je istakao da je kompanijama izrekao najviši iznos kazne koji u takvim slučajevima može odrediti.