Dan energetske efikasnostiDan energetske efikasnosti

Poslanici Skupštine Republike Srbije će na današnjoj sednici raspravljati o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije. Predlogom Zakona se predviđa promena u ograničenju veličine proizvodnog objekta za kupce-proizvođače koji proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe.

Domaćinstvima se uvodi limit od 6,9 kW, dok se privrednim subjektima ograničava na 150 kW. Međutim, ovo ograničavanje je naišlo na kritike jer je suprotno osnovnoj svrsi Zakona – podsticanju i promociji proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, što ističe Centar za unapređenje životne sredine.

Trenutno važeće zakonodavstvo omogućava svim kupcima-proizvođačima da grade proizvodne objekte do odobrene snage priključka krajnjeg kupca. Ograničenje domaćinstava na 6,9 kW instalisane snage će usporiti učešće građana u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, samo godinu dana nakon što je započeta primena instituta kupac-proizvođač.

U prvoj godini primene je 924 domaćinstva steklo ovaj status, a prosečna veličina instalirane solarne elektrane iznosi 8,2 kW, čime su građani načinili zajedničku investiciju u proizvodnju čiste energije od gotovo 10 miliona evra, i započeli ciklus građanske proizvodnje.

Uvođenje ograničenja snage solarnih elektrana na 6,9 kW, prema predloženim izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije (OIE), će imati ozbiljne posledice na učešće građana u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, samo godinu dana nakon što je započela primena instituta kupac-proizvođač.

U prvoj godini primene ovog instituta, čak 924 domaćinstva je steklo status kupca-proizvođača, a prosečna instalirana snaga solarnih elektrana iznosi 8,2 kW, što ukupno čini zajedničku investiciju građana u čistu energiju od gotovo 10 miliona evra, omogućavajući im da učestvuju u energetskoj tranziciji i ostvaruju koristi na tržištu električne energije.

Međutim, predložene izmene Zakona će imati i ozbiljan uticaj na privredu i poljoprivredu, budući da će ograničenje proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe negativno uticati na proizvodna preduzeća i sektor poljoprivrede, koji imaju veće potrebe za električnom energijom od onoga što je predloženo izmenama i dopunama Zakona.

Preduzeća u industriji cementa, veštačkih đubriva, gvožđa i čelika, kao i električne energije, će biti posebno pogođena, što će dovesti do smanjenja njihove konkurentnosti na evropskom tržištu, pogotovo imajući u vidu početak primene mehanizma CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) od 1. oktobra ove godine, koji će rezultirati plaćanjem viših poreskih stopa na ugljen-dioksid pri izvozu u Evropsku uniju.

Instaliranje solarnih elektrana iz obnovljivih izvora energije je dosad doprinelo budžetima jedinica lokalnih samouprava i budžetu Republike Srbije kroz plaćanje carina, poreza na dodatu vrednost i drugih naknada na svu instaliranu opremu. Takođe, povećava se zaposlenost na lokalnom nivou kroz osnivanje novih instalaterskih preduzeća, što doprinosi i lokalnoj ekonomiji i proizvodnji čiste energije.