Kako da bezbedno koristite novu društvenu mrežu Threads

Društvena mreža Threads je nedavno unapredila svoje funkcionalnosti i postala dostupna putem web verzije, omogućavajući korisnicima da istražuju sadržaj i koriste različite opcije i sa desktop uređaja. Sa preko 13,2 miliona korisnika svakog meseca, Threads je postao značajan igrač u svetu društvenih mreža. Međutim, kako bi korisnici maksimalno iskoristili prednosti ove platforme, stručnjaci kompanije Kaspersky su pripremili niz saveta o bezbednom korišćenju Threads-a.

1. Bezbednosne Postavke u Threads-u

1.1 Bezbednosna Provera

Threads nudi korisnicima bezbednosnu proveru, koja prikazuje ključne bezbednosne podatke na Threads, Instagram ili Facebook profilima. To uključuje povezane email adrese, brojeve mobilnih telefona, informacije o poslednjoj promeni lozinke, i status dvofaktorske autentifikacije (2FA).

1.2 Dvofaktorska Autentifikacija (2FA)

Kako bi povećali bezbednost naloga, korisnicima se preporučuje da podesite 2FA. Threads je povezan sa Instagram profilom i koristi iste login podatke, stoga je važno dodatno obezbediti nalog koristeći 2FA. Moderne menadžeri lozinki su pouzdani i mogu generisati jedinstvene jednokratne lozinke za 2FA, što dodatno štiti naloge od neovlašćenog pristupa.

1.3 Brisanje Profila

Važno je napomenuti da brisanje Threads profila povlači za sobom i brisanje povezanog Instagram profila. Korisnici imaju opciju deaktivacije profila, ali to znači da će svi podaci biti sakriveni od drugih korisnika, što u praksi nije mnogo različito od brisanja podataka. Da biste deaktivirali Threads profil, idite na opciju Settings -> Account -> Deactivate profile.

2. Opcije Privatnosti na Threads-u

2.1 Kontrola Kontakta

Korisnici Threads-a mogu ograničiti kontakte koji ih mogu kontaktirati putem opcija mute, restrict ili block. Aktiviranjem ovih opcija, onemogućavate neželjene kontakte da dobiju obaveštenja o vašim objavama ili drugim interakcijama.

2.2 Mute, Restrict i Block Opcije

  • Mute: Omogućava vam da onemogućite prikazivanje objava određenog korisnika.
  • Restrict: Ograničava obaveštenja o interakcijama korisnika, kao što su lajkovi ili odgovori.
  • Block: Onemogućava korisnicima da pronađu vaš profil ili nalog, a lista blokiranih korisnika se deli između Threads-a i Instagrama.

Da biste aktivirali mute, restrict ili block, posetite profil korisnika, kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu i izaberite željenu opciju.

3. Povećanje Privatnosti na Threads Profilu

3.1 Podešavanje Pominjanja

Threads omogućava korisnicima da nadgledaju i podesite ko sve može da ih pominje u objavama sa simbolom „@“.

3.2 Filtriranje Uvredljivog Sadržaja

Threads se bori protiv uvredljivog sadržaja omogućavajući korisnicima da filtriraju uvredljive komentare. Ova platforma pruža automatske filtere za uvredljive reči i fraze koje korisnici mogu dodatno prilagoditi.

Ana Larkina, ekspertkinja za analitiku web sadržaja iz kompanije Kaspersky, ističe: “Pojava nove društvene mreže brzo je stvorila potrebu za istraživanjem novih alatki koje platforme nude. Pre registracije, preporučujemo korisnicima da izdvoje nekoliko minuta kako bi upoznali nove alatke koje Threads nudi, posebno one koje se odnose na bezbednost i privatnost. Provera i podešavanje nivoa zaštite naloga, kao i pažljivo čitanje Politike privatnosti, ključni su koraci kako biste razumeli šta se dešava sa vašim podacima nakon što ih podelite.”

Korišćenje društvenih mreža je neizbežno u današnjem digitalnom dobu, ali sa pravilnim merama opreza, korisnici mogu maksimalno iskoristiti prednosti ovih platformi, minimalizirati rizike i očuvati svoju privatnost.