e-trgovina

Imajući u vidu drastično poskupljenje goriva kojem smo svedočili prethodnih nedelja u Srbiji, ali i širem regionu, na Idealno.rs smo odlučili da istražimo koliko je ono uticalo na potražnju onlajn potrošača.

Pregledali smo i uporedili potražnju kupaca Srednje i Istočne Europe na platformama za upoređivanje ponuda Heureka grupe i uočili velike sličnosti. U svim analiziranim državama protekle nedelje primetili smo znatan porast potražnje za biciklima, posebno električnim modelima, kao i klasičnim i električnim trotinetima.

Kod srpskih potrošača je trend rasta potražnje najočitiji u kategoriji klasičnih (65%) i električnih trotineta (50%), a prate ih bicikli, sa porastom od 22%, i električni bicikli, čija je potražnja zabeležila rast od 20% u odnosu na nedelju ranije. Slovenački onlajn kupci pokazali su osetan porast interesovanja za trekking bicikle (70%), a kod hrvatskih potrošača je potražnja za električnim biciklima skočila čak 104% u odnosu na prethodnu nedelju.

Kod ostalih analiziranih zemalja primećena su ista podudaranja. Zanimljivo je da su i mađarski potrošači pokazali jednako veliko interesovanje za pomenutim proizvodima uprkos tome što su cene energenata tamo privremeno ukroćene državnom regulativom. U Češkoj, Slovačkoj i Rumuniji su protekle nedelje pojedinačno najtraženiji bili električni trotineti i električni bicikli, a sledili su ih klasični bicikli i klasični trotineti.