LG rashladjuje stadione u Riju

U susret Olimpijskim igrama u Riju, gradu u kome vlada tropska klima sa veoma visokim temperaturama, ne možemo a da se ne zapitamo – kako će sportisti i navijači podneti vrućine?  

Svi vatreni ljubitelja sporta složiće se da tokom leta ne postoji ništa lepše od navijanja za svoj omiljeni klub i to sa tribina stadiona, međutim mnogi zaboravljaju na muke koje letnje vreline mogu zadati kako navijačima, tako i sportistima. Nedavno završeno Evropsko prvenstvo u fudbalu, kao i predstojeći teniski turniri, poput US Open-a, igraju se u vreme najviših temperatura, koje nisu samo neprijatne, već mogu biti i potencijalni rizik po zdravlje svih prisutnih. Ova tema uveliko zabrinjava stručnjake, koji su već sada počeli da brinu o Olimpijskim igrama koje če se održati u Tokiju 2020. godine. Naime, očekuje se da će temperatura u ovom gradu tokom održavanja najvećeg sportskog događaja na svetu dostići 38°C, što u kombinaciji sa očekivanim nivoom vlažnosti vazduha od 71 odsto  čini da temperatura prema subjektivnom osećaju dostigne neverovatnih 63°C! Dakle, kako se izboriti sa nesnosnim vrućinama, dok nas dodatno trese i stadionska groznica?

 

Među prvima koji su se uhvatili u koštac sa ovim problemom su Brazilci. Organizatori Svetskog prvenstva u fudbalu održanog 2014. godine u brazilskom gradu Kuritiba, pozvali su u pomoć omiljeni saveznik svih navijača – pivo! Naime, brazilske vlasti su najpre 2003. godine zabranile prodaju i točenje alkohola na fudbalskim stadionima, kako bi se lakše izborili za huliganima, međutim, da bi navijačima omogućili okrepljenje, čelnici brazilske Vlade su doneli podzakonski akt koji dozvoljava točenje piva na stadionima u toku trajanja Svetskog prvenstva. Tako je muškarcima bilo dozvoljeno da kupe najviše tri piva, dok su žene mogle da se rashlade ispijanjem dve čaše ovog napitka. Ovo kratkotrajno rešenje, iako je obradovalo mnoge, ipak nije rešilo problem, pa su organizatori konačno posegnuli za klima uređajima. Rezultat je prvi stadion, brazilska Arena de Baišada, čije su administrativne prostorije, holovi i deo tribina opremljeni LG Multi V sistemom, jedinstvenim sistemom za rashlađivanje kojeg karakteriše izuzetna energetska efikasnost. Kako je ovaj projekat u tom trenutku bio jedinstven i potpuno inovativan, LG je naišao na izazov kako da nivo temperature bude efikasan i fleksibilan, što je rešeno kombinacijom 70 spoljašnjih i 198 unutrašnjih jedinica. Instalacija ovog sistema pomogla je u rashlađivanju navijača, čime je počeo novi pravac u razmišljanju kako da celokupni stadioni postanu objekti u kojima je moguce kontrolisati temperaturu. Inače, u zavisnosti od modela, Multi V jednako je pogodan za prostorije manje i srednje veličine, poput stanova i poslovnog prostora, a poseduje sredstvo za hlađenje koje ne oštećuje ozonski omotač, zbog čega je odlikovan sertifikatom Saveta zelene gradnje SAD-a. Osim toga, LG Multi V sistem pruža i izuzetnu fleksibilnost prilikom instalacije, a opremljen je i velikim brojem naprednih tehnologija, kao što su funkcija smart kontrole za daljinsko praćenje i podešavanje celokupnog sistema.

 

Ipak, sezona letnjih takmičenja je u jeku, a većina stadiona još uvek nije usvojila konstruktivno rešenje. Polemike o održavanju Svetskog prvenstva u fudbalu zakazanog za 2022. godinu u Kataru vode se čak devet godina, a dovele su do odluke da se takmičenje održi u novembru, kako bi se sprečio rizik po zdravlje igrača. Kada će stadioni konačno početi sa instalacijom rashladnih uređaja i da li ćemo jednog dana moći neometano da uživamo u navijanju u sred leta, ostaje samo da se vidi.