Kaspersky

Besplatan kurs obuke, zasnovan na Skill Cup mobilnoj aplikaciji i razvijen u saradnji sa timom Kaspersky Security Awareness platforme, predstavljen je danas kako bi roditeljima i deci pomogao da se bolje snađu kada je reč o sajber bezbednosti i digitalnoj etici. Dizajniran tako da pokrije ključna pitanja i izazove sa kojima se deca susreću prilikom korišćenja svojih uređaja i surfovanja internetom, besplatan program je dostupan za iOS i Android uređaje. Predstavljanje kursa se takođe poklapa sa Međunarodnim danom dece.

Različite ankete pokazuju da veliki broj dece uzrasta od 11-12 godina već koriste neku vrstu uređaja. Međutim, da bi digitalni svet ostao bezbedno mesto za decu koja su se ‘rodila sa tabletima u svojim rukama’, sajberbezbednosne i veštine digitalne etike moraju da se neguju od detinjstva. Kompanija Kaspersky i Skill Cup su se udružili kako bi razvili kurs koji će zadovoljiti ovu potrebu.

Program je zasnovan na Skill Cup mobilnoj aplikaciji i sastoji se od serije interaktivnih lekcija koje su organizovane u nekoliko tematskih jedinica. One su predstavljene u nekoliko različitih formata, uključujući članke, video zapise, kvizove, i inforgrafike.

Teme unutar programa pokrivaju najznačajnija pitanja digitalne etike i pismenosti, uključujući cyberbullying, pravila komuniciranja sa strancima, opasan sadržaj (kao što su grupe i izazovi), i tipove prevara, itd. Na kraju svake lekcije se polaže mali test kako bi se procenilo znanje i razumevanje teme.

Kurs je trenutno dostupan na engleskom i ruskom jeziku.

„Danas je teško zamisliti decu školskog uzrasta koja ne koriste gedžete. Pre nego kasnije roditelji će kupiti prvi pametni telefon svom detetu, i ono će onda biti upoznato sa novim digitalnim svetom. Tada se kod svakog roditelja javlja dilema: kako sačuvati bezbednost deteta od različitih sajber pretnji, a ne ulaziti previše u lični digitalni prostor deteta u tom procesu. Tako smo došli na ideju brzog mobilnog kursa za roditelje, zahvaljujući kome će oni razumeti prirodu trenutnih sajber pretnji za decu. Takođe će im pružiti savete i trikove pomoću kojih će moći da održe razuman nivo bezbednosti bez potrebe da previše kontrolišu ili da nameću prevelika ograničenja,” komentariše Denis Barinov, direktor Kaspersky Academy.

„Deca su danas navikla na veliki broj društvenih mreža kao što su TikTok, YouTube i mnoge druge. Zbog toga format učenja treba da bude prilagođen načinu na koji su oni navikli da konzumiraju sadržaj. Skill Cup koristi mikroučenje kao format koji pomaže u deljenju znanja na zanimljiv i interaktivan način,” rekao je Roman Mandrik, izvršni direktor i osnivač aplikacije Skill Cup.