Kaspersky Internet Security je bio jedini od 15 proizvoda za sajber bezbednost koji je sprečio inficiranje operativnog sistema tokom projekta 360 Assessment & Certification Q1 2015 koji je sprovela nezavisna istraživačka kompanija MRG Effitas, i bio je jedini program koji je dobio sertifikat prvog stepena.

kaspersky
Testiranje se sastojalo od dve faze. U okviru prve faze je analizirano funkcionisanje proizvoda za sajber bezbednost prilikom suočavanja sa najozbiljnijim pretnjama; u okviru druge faze je procenjivano koliko efikasno je operativni sistem „izlečen“ nakon infekcije. Testiranja su sprovođena pomoću primera različitih malver porodica – Trojan virusa koji napadaju banke, ransomware virusa, potencijalnih neželjenih programa, itd. Program Kaspersky Internet Security je detektovao svih 540 pretnji i sprečio sve štetne programe da dođu do operativnog sistema.
Kompanija MRG Effitas koristi metodologiju koja simulira tipično ponašanje korisnika. Istraživači počinju tako što posećuju štetni link na računaru koji ima instaliran određeni sigurnosni program. Oni zatim preuzmu inficirani izvršni fajl, sačuvaju ga na hard disk, i na kraju pokušaju da ga pokrenu. Nakon toga, proizvod ima vremena da „izleči“ sistem i ispravi štetne posledice infekcije. Pošto kućni korisnici obično ne ostavljaju računare upaljene ceo dan, sistem se resetuje nakon 12 sati.
Da bi dobio sertifikat prvog stepena, proizvod mora da blokira sve pokušaje inficiranja. Proizvodi koji su uspeli da detektuju sve pretnje pre prvog sledećeg pokretanja računara, ili tokom samog pokretanja, dobili su sertifikat drugog stepena. Tokom testiranja u januaru, 10 od 15 proizvoda nije uspelo da zaštiti sistem od svih malver pretnji. Dodatna četiri programa su dozvolila da sistem bude inficiran ali su uspeli da isprave te propuste. Samo jedan program, Kaspersky Internet Security, uspeo je da spreči svaki pokušaj inficiranja sistema.
„Nakon što se nađu na računaru, štetni programi mogu da se aktiviraju u bilo kom trenutku: mogu da obave enkripciju podataka, ukradu poverljive informacije ili da kreiraju pristup računaru. Čak i ako bezbednosni program detektuje ovu aktivnost nako što je malver počeo da radi, moguće je da već naneta velika šteta. Zbog toga je bitno da napad bude sprečen što je pre moguće – idealno bi bilo pre bilo kakvog uspešnog pokušaja inficiranja. A razultati ovog testiranja pokazuju da tehnologija kompanije Kaspersky Lab može efikasno da zaštiti korisnike tako što će sprečiti inficiranje sistema ”, izjavio je Timur Bijačuev (Timur Biyachuev), direktor sektora za istraživanje malvera u okviru kompanije Kaspersky Lab.
Kaspersky Internet Security je deo programa Kaspersky Internet Security — Multi-Device, programa sa više platformi koji štiti korisnike od najozbiljnijih internet pretnji. On integriše alate koji se bore protiv kripto-malvera, pretnji koje kradu finansijske podatke i mnogih drugih. I što je najvažnije, on poseduje tehnologiju koja može da identifikuje i blokira pokušaj inficiranja sistema u najranijoj fazi.