KompanijaKaspersky Lab obezbedila je stručne preporuke za studiju ,,Dobre prakse za bezbednostInterneta stvari u kontekstu pametne proizvodnje”, kako bi podržala potrebu za jakim bezbednosnim standardima kada je u pitanju Internet stvari.

Evropska agencija za bezbednost mreža i podataka (ENISA) sastavila je izveštaj koji zacilj ima jačanje bezbednosti Interneta stvari u kontekstu Industrije 4.0 i pametneproizvodnje, koji je objavljen u novembru 2018.

Koncept Industrije 4.0 se široko primenjuje u industrijskoj strategiji, otvarajući prostor naprednoj kompjuterizaciji, umrežavanju i dubokoj integraciji IT-a u industrijske sisteme. S jedne strane, to može dovesti do poboljšanja operativne efikasnosti, uštede vremena i troškova za industrijske organizacije. Ali s druge strane, usvajanje Interneta stvari donosi potencijalne rizike u oblasti sajber-bezbednosti koji mogu rezultirati velikim gubicima za te organizacije. Iako je tema od velikog značaja za zainteresovane strane, svest o pretnjama koje su povezane sa uvođenjem Industrijskog Interneta stvari i dalje je ograničena. Cilj nove studije koju je razvila ENISA jeste podizanje svesti o ovom pitanju, kao i promovisanje saradnje u vezi sa bezbednošću Industrijskog Interneta stvari (IIoT) na teritoriji Evropske unije.

Tokom pripreme izveštaja, stručnjaci kompanije Kaspersky Lab učestvovali SU na radionici koja je pokrivala razna bezbednosna pitanja IndustrijskogInterneta stvari i Industrije 4.0. Tim je takođe učestvovao u nizu intervjuakoje je ENISA organizovala sa predstavnicima pozvanih organizacija, tokom kojihsu razgovarali o ulozi tehnologija praćenja, odgovarajućim procenama koje setiču specifičnosti pametneproizvodnje, kao i mogućim pristupima modeliranju pretnji. U konačnomizveštaju, ENISA je identifikovala ključne taksonomije i definicije Internetastvari i utvrdila informacijeo dobrim praksama u okviru industrijske sajber-bezbednosti uz ekspertizukompanije Kaspersky Lab.

,,U kompaniji Kaspersky Lab savetujemo da kompanije prate ‘secured-by-design’ pristup dok se kreću putem Interneta stvari, što će im omogućiti da od samog početka eliminišu rizik od opasnosti. Prilikom kreiranja izveštaja, sa agencijom ENISA smo podelili naše preporuke oko ovog koncepta, na osnovu naše ekspertize. Veoma smo zadovoljni što su mnogi od ovih uvida reflektovani u objavljenoj studiji “, kaže Ekaterina Rudina, viši sistemski analitičar u kompaniji Kaspersky Lab, tim ICS CERT.

Nova studija je nastavak izvestaja ,,Osnovne bezbednosne preporuke za Internetstvari” – koji uključuje mere za institucije Evropske unije, proizvođačehardvera Interneta stvari i softverske programere, koje je ENISA izdala uoktobru 2017. godine. Kompanija Kaspersky Lab je član agencijine grupebezbednosnih stručnjaka (IoTSEC), a takođe je i učestvovala u kreiranju prethodnog izveštaja, pružajućistručne preporuke.