Organizacija AV-Comparatives je, nakon sprovedenog istraživanja, dodelila najviše, Advanced+ priznanje programu Kaspersky Internet Security. Istraživanje se sastojalo od niza testova koji su ocenjivali kako antivirus programi utiču na performanse računara.

avTest performansi koji sprovodi organizacija AV-Comparatives predstavlja standardno istraživanje koje analizira uticaj antivirus programa na performanse računara u različitim situacijama u kojima se korisnik može naći. Stručnjaci su posmatrali promene u performansama računara prilikom kopiranja fajlova, kreiranja arhiva, instaliranja aplikacija, otvaranja office i PDF dokumenata, kao i preuzimanje fajlova sa interneta. Kako bi bili sigurni da su rezultati pouzdani, sprovodi se i dodatna provera – sistemske performanse se mere pomoću specijalne PCMark 8 aplikacije. Program Kaspersky Internet Security je na ovim testovima osvojio 165,7 poena i ocenjen je kao jedan od programa sa najmanjom potrošnjom sistemskih resursa.

 

Svi testovi su sprovođeni na računarima sa procesorom Intel Core i5, 4 GB RAM memorije i SATA II hard diskom, kao i 64-bitnim Windows 8 Pro operativnim sistemom sa fabričkim podešavanjima. Antivirusni programi koji su učestvovali u ovom testu bili su u potpunosti ažurirani i mogli su da koriste sopstvene cloud usluge. Tokom testranja, stručnjaci su uzeli u obzir sve specifičnosti ovih proizvoda –  u određenim slučajevima biva sprovođena provera samo kada se antivirus program po prvi put susretne sa fajlom, pa se test još jednom ponavlja. Zbog toga je konačan razultat podrazumevao učinak proizvoda prilikom susreta sa nepoznatim objektom kao i prilikom ponovnog susreta sa istim objektom.

„Borba protiv štetnih programa je veoma slična medicini. Oboje imaju za cilj da izleče, a takođe imaju i isti osnovni princip, a to je da ne čine ništa što će napraviti štetu. Bez ikakve sumnje, nivo zaštite od sajber pretnji je veoma bitan, ali antivirus programi ne bi trebalo da utiču na performanse računara i korisničko iskustvo. Kompanija Kaspersky Lab u velikoj meri vodi računa o ovome, što je još jednom potvrđeno rezultatima ovog testa”, prokomentarisao je Timur Bijačiev (Timur Biyachiev), direktor sektora za istraživanje malvera u kompaniji Kaspersky Lab.

Kaspersky Internet Security je deo programa Kaspersky Internet Security – Multi-Device, antivirusnog rešenja, koje je kreirano da zaštiti različite platforme od aktuelnih sajber pretnji. Brojne nezavisne organizacije su sprovodile redovna istraživanja o tome kako antivirus programi utiču na performanse računara. Organizacija AV-Comparatives nije jedina kompanija koja je ocenila Kaspersky Internet Security kao program koji najmanje opterećuje sistemske resurse: 2014. godine, ovaj program je takođe dobio najviše priznanje u vidu Best Performance nagrade koju mu je dodelio nemački istraživački institut AV-Test.

Da saznate više o programu Kaspersky Internet Security – Multi-Device, posetite internet stranicu kompanije.