Kompanija Kaspersky Lab dizajnirala je novu tehnologiju koja skenira podatke na virtuelnim uređajima prema njihovoj važnosti. Ovaj vid tehnologije značajno ubrzava obradu prioritetnih zahteva za skeniranje, pri čemu održava performanse virtuelnog uređaja na visokom nivou. Patent kompanije Kaspersky Lab odobrila je Kancelarija za patente i žigove SAD-a. 

Kaspersky Lab softver
Kaspersky Lab softver

Korporativno virtuelno okruženje obično se sastoji od povezanih virtuelnih uređaja zaštićenih bezbednosnim rešenjima i mrežom virtuelnih radnih stanica sa takozvanim agentima. Mrežna povezanost se uspostavlja između povezanih virtuelnih uređaja i agenata, kako bi omogućila razmenu podataka tokom skeniranja fajlova na zahtev korisnika (ODS) ili skeniranja korisničkih aplikacija prilikom pristupa (OAS).

Ovakav pristup značajno smanjuje upotrebu resursa na ciljnim virtuelnim uređajima, pri čemu održava visok nivo bezbednosti informacija kroz celokupnu virtuelnu infrastrukturu. Međutim, postoji rizik da ODS skeniranje potroši previše resursa sa servera, što značajno ometa skeniranje aplikacija (OAS). Na taj način u velikoj meri može biti smanjena brzina pokretanja aplikacija koje čekaju na komandu u realnom vremenu.

Ova patentirana tehnologija može da podstakne prvenstvo obrade za OAS zadatke, što pozitivno utiče na performanse virtuelnih servera ili virtuelnih radnih stanica tako što smanjuje vreme odziva antivirus programa. Tehnologija funkcioniše tako što odvaja jednu ili više mreža između agenta i povezanog virtuelnog uređaja. Kada te mreže nisu zauzete, mogu se koristiti i za skeniranje na zahtev i prilikom pristupa. Kada je neophodno OAS skeniranje, zauzeta mreža se prenosi sa ODS na OAS većeg prioriteta, čime se znatno povećava brzina obrade prioritetnih zahteva.

,,Dok smo razvijali ovo rešenje za zaštitu virtuelnih infrastruktura Microsoft Hyper-V, Citrix XenServer i VMware vSphere, fokusirali smo se na dva ključna zahteva: minimalan uticaj na performanse i maksimalna bezbednost. Patentirana tehnologija omogućuje brzu obradu velike količine podataka neophodne za zaštitu virtuelnih servera i radnih stanica tako što optimalno raspodeljuje zadatke, uzimajući u obzir opterećenje kojem je izložena virtuelna infrastruktura’’, izjavio je Aleksandar Oniščenko (Alexander Onishchenko), direktor proizvodnog programa u kompaniji Kaspersky Lab.

Ova patentirana tehnologija već je uključena u program Kaspersky Security for Virtualization – Light Agent.