Kompanija Kaspersky Lab je dobila patent pod oznakom 9009836 za svoju bezbednosnu arhitekturu za virtuelne mašine. Patent im je dodelila američka kancelarija za patente i zaštitne znake, koja je opisala ovu tehnologiju kao sistem koji je dizajniran da obezbedi virtuelnim mašinama kompletnu zaštitu od sajber pretnji, bez uticaja na njihov rad.

U virtuelnim okruženjima, svakoj virtuelnoj mašini je određena tačna količina RAM memorije i snage procesora koja im je neophodna. Smanjivanje resursa koji su neophodni svakoj mašini znači da će biti moguće da bude pokrenut veći broj mašina na istom računaru.

virus

Prema današnjim standardima, konvencionalni programi za sajber bezbednost troše ograničene resurse. Međutim, ako su tradicionalni bezbednosni programi pokrenuti sa svake virtuelne mašine u okviru te infrastrukture, onda ovi zadaci troše veliku količinu slobodnih resursa. Korišćenjem ove nove patentirane tehnologije, biće drastično smanjeno opterećenje. Pored toga, instalirani agent pruža pouzdaniju zaštitu u odnosu na pristup bez agenta: on obezbeđuje pristup memoriji i dubinskim sistemskim procesima i koristi dodatne bezbednosne tehnologije kao što je kontrola internet sadržaja, aplikacija i uređaja.

Tehnologija koju je patentirala kompanija Kaspersky Lab predstavlja kombinaciju glavne virtuelne mašine i light agenata koji su instalirani na drugim virtuelnim mašinama u okviru ove infrastrukture. Glavna mašina je opremljena sigurnosnim modulom i serverima koji služe kao sigurnosni programi za druge mašine. Patent štiti hipervizorski metod komunikacije između glavne mašine i light agenata. Ovaj metod omogućuje agentima, ne samo da šalju podatke na analizu i izvršavaju instrukcije sigurnosnog modula, nego i da obezbeđuju napredne instrumente za neophodnu zaštitu ili popravku. Ovo bi bilo nemoguće bez korišćenja agenata.

„Jedna od glavnih koristi tehnologije virtuelizacije je efikasnija raspodela resursa. Konvencionalni bezbednosni alati nisu dizajnirani tako da funkcionišu na virtuelnim mašinama. Ova nova patentirana tehnologija omogućuje pouzdanu zaštitu virtuelnih okruženja bez uticaja na njihov rad. Pored toga, ova tehnologija je trenutno jedini pravi specijalizovan bezbednosni alat za neke virtuelne platforme”, izjavio je Matvej Vojtov (Matvey Voytov), menadžer u sektoru za korporativne proizvode u okviru kompanije Kaspersky Lab.

Patentirana bezbednosna arhitektura kompanije Kaspersky Lab za virtuelne mašine je iskorišćena u proizvodu Kaspersky Security for Virtualization | Light Agent. Ovaj program štiti servere i virtuelne radne stanice u okruženjima kao što su Microsoft Hyper-V, Citrix XenServer i VMware vSphere. Treba naglasiti i da ovaj proizvod sadrži najnapredniju tehnologiju za zaštitu od malvera, omogućuje dubinsko skeniranje sistemskih procesa i memorije, kontrolu internet sadržaja, aplikacija i uređaja, kao i brojne druge opcije.