Kompanija Kaspersky Lab pokreće četvrto međunarodno industrijsko takmičenje ,,Capture the Flag (CTF)” i poziva etičke hakere, tzv. ”whitehats”, iz celog sveta da testiraju bezbednost pametnih uređaja i industrijskih sistema.

Svako izdanje nove tehnologije obično prati talas hakerskih pokušaja, s obzirom na to da sajber kriminalci traže ranjivosti. Međutim, za razliku od ”blackhats” hakera, kojima je cilj da eksploatišu sisteme i nove tehnologije u nezakonite svrhe, “whitehats” hakeri rade na prevenciji krivičnih dela i njihovih posledica. Kada se pronađe ranjivost, “whitehats” predaju svoje istraživanje direktno proizvođačima, tako da se softver može odmah popraviti.

Godišnje takmičenje CTF okuplja najtalentovanije takmičare iz celog sveta kako bi proverio njihovu ekspertizu kroz praktične zadatke. Zbog toga što će svi učesnici pokušati da reše stvarne probleme sajber bezbednosti umesto veštačkih scenarija, uticaj nalaza će biti značajan i tokom takmičenja će biti otkriveno mnoštvo ranije nepoznatih ranjivosti i vektora napada.

Timovi koji učestvuju u industrijskom CTF takmičenju kompanije Kaspersky Lab će takođe dobiti priliku da demonstriraju svoje veštine u finalu koje će se održati na događaju “Kaspersky Security Analyst Summit (SAS)” u Singapuru sledeće godine. Pre toga, biće održani onlajn kvalifikacioni krugovi od 23. do 24. novembra 2018. Od učesnika će se tražiti da reše različite vrste izazova, uključujući pitanja i zadatke u kriptografiji, obrnutom inženjerstvu, web ranjivostima, mrežnim protokolima i drugim popularnim kategorijama zadataka. Postoji i ”zabavni” segment, koji će obuhvatiti neočekivane i kreativne zagonetke koje zahtevaju holistički pristup.

Da bi osigurali da takmičenje predstavlja realistično okruženje, organizatori će ocenjivati učesnike u skladu sa činjeničnim teškoćama zadataka i jedinstvenosti znanja koje je potrebno za njihovo rešavanje. Zbog toga će nagrada za svako pitanje biti procenjena u realnom vremenu i promenjena u skladu sa brojem timova koji su uspeli da ga reše. To znači da će zagonetke koje su rešene od strane najvećeg broja učesnika donositi najmanje poena, dok će izazovi koji su se pokazali dovoljno sofisticiranim da bi ih rešio samo mali broj učesnika, biti vredniji. Tri tima sa najboljim rezultatima će se takmičiti u finalu u aprilu 2019. godine, tokom SAS događaja. Kompanija Kaspersky Lab će pokriti sve troškove putovanja i smeštaja za prva tri tima.

“Okruženi smo pametnim uređajima i sve se više se oslanjamo na njih u našim svakodnevnim životima, dok broj malvera za Internet stvari brzo raste i diferencira se. Ovogodišnje takmičenje bi nam moglo pružiti jedinstven uvid u bezbednost pametnih uređaja. Da bi učinak bio maksimalan, potrudićemo se da se ovogodišnje finale malo razlikuje od prethodnih, a učesnici će se suočiti sa iznenađenjima, baš kao kada bi pokušali da reše sajber pretnje u stvarnom životu “, rekao je Vladimir Daščenko (Vladimir Dashchenko), šef sektora za istraživanje ranjivosti u kompaniji Kaspersky Lab, tim ICS CERT.

Da biste učestvovali na takmičenju bezbednosti Capture the Flag (CTF), kompanije Kaspersky Lab, registrujte se na sajtu http://ctf.kaspersky.com

Registracija traje do 24. Novembra 2018. godine.