Moderna sajber bezbednost zahteva ne samo najbolju tehnologiju, već i najpouzdanije i najnovije   podatke o pretnjama, naročito kada sajber kriminalci targetiraju objekte koji su povezani sa   kritičnom infrastrukturom. Kako bi ispunila svoju misiju koja se odnosi na širenje znanja o sajber bezbednosti, kompanija Kaspersky Lab osnovala je tim za rešavanje incidenata u industrijskim sistemima (Industrial Systems Computer Emergency Response Team), poznatiji kao Kaspersky Lab ICS-CERT tim, globalni CERT entitet koji ima za cilj da uspostavi saradnju između operatera koji upravljaju kritičnim infrastrukturama, proizvođača i vladinih institucija. Kompanija planira da, pomoću ovog tima, podeli svoje višegodišnje iskustvo u obezbeđivanju industrijskih sistema i da bude kordinator razmene veština koje se tiču pretnji i metoda zaštite između svih zainteresovanih strana.

 

„Današnji   pristup   sajber bezbednosti ističe značaj akumulirane inteligencije o najnovijim   pretnjama, sa ciljem razvitka bezbednosnih tehnologija. Ovo se posebno odnosi na industrijsku infrastrukturu, s obzirom na to da su za nju karakteristične specifične pretnje, prilagođeni  hardver  i  softver,  i strogi zahtevi kada je u pitanju pouzdanost. Kao sajber bezbednosna kompanija, mi posedujemo dugogodišnje iskustvo u analizi pretnji i saradnji sa industrijskim operaterima kada je u pitanju prevencija i detekcija pretnji, odgovori na incidente, obuka osoblja i predviđanje budućih napada. Mi verujemo da je razmena znanja između proizvođača i operatera bitan korak ka većoj sigurnosti kritične infrakstrukture. Pomoću našeg ICS-CERT tima, mi omogućujemo drugim kompanijama i institucijama da imaju uvid u naše stručno znanje na način koji nijedan privatni bezbednosni distributer nije učinio do sada”, izjavio je  Andrej Dukvalov (Andrey Duokhvalov),   direktor  sektora za buduće tehnologije i glavni bezbednosni arhitekta u kompaniji Kaspersky Lab.

 

Tim za rešavanje incidenata u industrijskim sistemima (Industrial Systems Emergency Response Team) je specijalan projekat kompanije Kaspersky Lab koji će ponuditi širok opseg informacionih   usluga – od informacija o najnovijim i najaktuelnijim pretnjama, bezbednosnim incidentima i strategijama za ublažavanje napada, do odgovora na incidente i konsultacija tokom istrage incidenata. Kao dodatak najnovijim informacijama o pretnjama i ranjivostima, ICS-CERT tim kompanije Kaspersky Lab će takođe podeliti svoje stručno znanje i informacije sa svim članovima bez ikakve naknade.

 

„Budući smo provajder specijalizovanih bezbednosnih rešenja za industrijske kontrolne sisteme, način na koji radimo sa našim klijentima je sličan funkcionisanju tipičnog CERT entiteta. Prava bezbednost je moguća uz deljenje informacija o najnovijim pretnjama i bezbednosnim ranjivostima. Mi nudimo usluge kao što su odgovori na incidente, penetracioni testovi i obuka osoblja. Takođe, poslednjih nekoliko godina smo uključeni u strategijski razvoj novih sajber bezbednosnih metoda, pri čemu smo sarađivali sa privatnim i vladinim institucijama kako bismo optimizovali nivo zaštite. Formiranje ICS-CERT tima je logičan potez kojim smo želeli da proširimo dostupnost informacija do kojih smo došli, podelimo svoja znanja sa članovima ove industrije, kao i da naučimo od industrije na koji način se svet sajber pretnji konstantno razvija”, izjavio je Andrej Suvorov (Andrey Suvorov), direktor sektora za zaštitu kritične infrastrukture u kompaniji Kaspersky Lab.

 

Tim kompanije Kaspersky Lab za rešavanje incidenata u industrijskim sistemima (ICS-CERT tim) prima nove članove i zainteresovane pojedince širom sveta. Informacije o članstvu, uslovima, kao i samom pristupu u vezi sa deljenjem informacija, dostupne su na zvaničnoj veb stranici Kaspersky Lab ICS-CERT.