primer jedne fishing stranice

Bezbednost tokom Onlajn kupovine: Izveštaj o fišing napadima

Kako se bliži Crni petak, jedan od najvećih šoping događaja u godini, kompanija Kaspersky izdala je novi izveštaj o najnovijim sajber pretnjama koje prate ovaj period. Fišing napadi su u porastu, sa više od 13 miliona registrovanih napada povezanih s e-prodavnicama. U prvih deset meseci 2023. godine, identifikovano je čak 30.803.840 fišing napada usmerenih na onlajn kupovinu, platne sisteme i banke.

Glavne šeme prevaranata

Prema analizama stručnjaka iz kompanije Kaspersky, prevaranti koriste različite taktike kako bi ostvarili profit. Najčešće su to prevare i fišing, a platforme za e-trgovinu služe kao ključni mamac. Čak 43,5% svih napada (13.390.142 napada) usmereno je ka ovim platformama. Uočen je i trostruki porast domena sa izrazom “crni petak” od oktobra, često povezanih s lažnim prodavnicama koje nude privlačne ponude.

Šeme sa fiktivnim radnjama

Jedna od čestih prevara obuhvata fiktivne radnje gde korisnici plaćaju proizvode koje nikada ne dobiju. Kaspersky je uočio stalno razotkrivanje lažnih prodavnica koje nude odeću, uređaje i gedžete. Ovakve šeme postaju posebno aktuelne tokom događaja poput Crnog petka.

Krađa podataka i zloupotreba brendova

U poslednjih deset meseci, prevaranti su zloupotrebili velike brendove poput eBay, Walmart, Alibaba i lokalnih platformi u čak 240.000 fišing napada. Luksuzni brendovi privlače ih zbog većih mogućnosti zarade. Takođe, ljubitelji tehnologije su mete, s prevarantima koji nude kopije Apple proizvoda. Kaspersky je detektovao 2,8 miliona takvih fišing napada od januara do oktobra 2023.

Saveti za bezbednu onlajn kupovinu

Olga Svistunova, stručnjakinja za bezbednost u kompaniji Kaspersky, ističe važnost opreza tokom onlajn kupovine, posebno uoči Crnog petka. Kako biste maksimalno iskoristili ponude, preporučuje se:

  1. Ne verujte sumnjivim linkovima ili prilozima u mejlovima.
  2. Proverite tačnost adrese e-prodavnice, izbegavajte pravopisne greške ili propuste u dizajnu.
  3. Koristite pouzdano bezbednosno rešenje poput Kaspersky Premium.
  4. Proverite recenzije pre nego što kupite od nepoznate kompanije.
  5. Redovno pratite izvode iz banke i odmah reagujte ako primetite nepravilnosti.

Zaključak

Sa sveprisutnim sajber pretnjama tokom onlajn kupovine, korisnici treba da budu posebno oprezni. Kaspersky naglašava važnost primene bezbednih praksi kako bi se zaštitili od potencijalnih pretnji i uživali u prednostima digitalnog tržišta. Detaljan izveštaj o pretnjama tokom kupovine u 2023. godini možete pronaći na Securelist.com.