Cyber bezbednost

Kao deo usvajanja i primene Zakona o sajber bezbednosti, koji održava nacionalnu sajber bezbednost u Singapuru i štiti organizacije od onlajn napada, kompanija PacificLight je, sa globalnom kompanijom za sajber bezbednost Kaspersky, nedavno sprovela sveobuhvatnu procenu ranjivosti svojih kritičnih mreža.

PacificLight je jedan od najvećih distributera električne energije u Singapuru

Ovaj korak za cilj ima osiguravanje kontinuiteta i održivosti operacija i sistema proizvođača i distributera električne energije, koji je u stanju da napaja više od 1.000.000 domaćinstava u zemlji.

Upotrebom nenametljive procene industrijske sajber bezbednosti (ICS), stručnjaci kompanije Kaspersky su ispitali najvažnije segmente infrastrukture i takođe oponašali određene vektore napada, prepoznajući moguće ranjivosti i tražeći maliciozne aktivnosti i anomalije.

“U uslovima povećanih sajberbezbednosnih pretnji, kompanija PacificLight je posvećena usvajanju najboljih praksi za obezbeđivanje podataka prilikom razvijanja svojih sistema. Implementacija bezbednih i robusnih IT sistema znači da kompanija PacificLight ima napredni sajberbezbednosni rejting u energetskom sektoru,” izjavio je Stiven Lo (Stephen Lo), zamenik generalnog direktora (Infocomm Technology) kompanije PacificLight.

Komentarišući nedavni razvoj situacije, Stefan Niumejer (Stephan Neumeier), generalni direktor za region azijskog Pacifika u kompaniji Kaspersky dodaje, “Zadovoljavajuće snabdevanje energijom igra ključnu ulogu u održavanju pozicije zemlje kao izuzetno povezanog poslovnog središta u regionu.

Singapur brine o sajber bezbednosti sostvenog industrijskog potencijala

Singapurska vlada donela je pravila i propise kako bi zaštitila preduzeća, kritičnu infrastrukturu i javnost od sve nepredvidljivijeg sajber sveta. Pohvaljujemo korake koje je kompanija PacificLight preduzela u skladu sa Zakonom o sajber bezbednosti, i verujemo da je pravo vreme da sve ključne industrije shvate značaj bezbednosnih procena u cilju postizanja buduće bezbednosti svog IT i ICS okruženja.”

Rezultati procene ranjivosti na sajber napade

Rezultati procene ranjivosti su ispunili sledeće ciljeve:

  • Prepoznavanje potencijalnih bezbednosnih mana unutar IT i ICS infrastrukture;
  • Procena stepena i ozbiljnosti ranjivosti, kao i njihovog mogućeg uticaja;
  • Obezbeđivanje preporuka za rešavanje otkrivenih ranjivosti.

Na kraju procene industrijske sajber bezbednosti, kompanija PacificLight je stekla bolji uvid u prirodu virtuelnih pretnji, kao i akcioni plan za unapređenje sajber bezbednosti.

“Procena koju je sprovela kompanija Kaspersky daje nam veću sigurnost da ispunjavamo međunarodno priznate standarde sajber bezbednosti i izvrsnosti. Sprovođenjem vežbe i usvajanjem znanja tima kompanije Kaspersky, povećali smo našu zaštitu od sajber-bezbednosnih pretnji,” komentariše Ju Tet Ming (Yu Tat Ming), direktor kompanije PacificLight.

Procena industrijske sajber bezbednosti koju sprovodi kompanija Kaspersky ne utiče na operativni kontinuitet ili konzistentnost industrijskog procesa. Realno iskustvo sa širokim opsegom industrija i OT opreme omogućuje stručnjacima kompanije Kaspersky da efikasno pružaju usluge industrijske sajber bezbednosti. Industrijska sajber bezbednost takođe donosi vrednost u bilo kojoj fazi klijentovog OT bezbednosnog procesa – od obuke i procene do reagovanja na incident.

Izveštaj o sajber bezbednosti

Izveštaj u celini možete pročitati ovde: https://ics.kaspersky.com/media/KICS-PacificLight-case-study_EN.pdf. Više informacija o sajber bezbednosti i izveštaja o ICS dostupni su ovde:  https://ics.kaspersky.com/resources/#stories