Kingston Digital Europe Co LLP, ogranak zadužen za Flash memorije u okviru Kingston Technology Company, Inc., svetskog lidera u memorijskim proizvodima i tehnološkim rešenjima, danas je objavio da je IronKey™ D300 enkriptovana serija USB Flash Drive uređaja dobila NATO Restricted Level sertifikaciju. To znači da su nakon detaljnog procesa validacije, Kingston IronKey D300, IronKey D300S i IronKey D300SM uvršteni u NATO katalog proizvoda za informacionu sigurnost (NIAPC), koji obuhvata proizvode koji ispunjavaju bezbednosne operativne zahteve civilnih i vojnih tela zemalja članica NATO-a.

NIAPC je uspostavljen na osnovu INFOSEC direktive i osigurava da se samo kriptografski proizvodi koji su razvijeni u državama članicama NATO-a evaluiraju i odobravaju za upotrebu u skladu sa bezbednosnim politikama NATO-a. IronKey D300 linija proizvoda se sada nalazi na ovoj listi, što znači da je kvalifikovana kao enkriptovani flash uređaj koji zadovoljava nivoe zaštite podataka koje je uspostavio NATO radi zaštite podataka od gubitka ili cyber napada. Prenošenje poverljivih podataka mora biti zaštićeno, pošto svaki gubitak ili neovlašćeni uvid može dovesti do štete NATO snagama, članicama ili misijama.

„Drago nam je što su uređaji iz IronKey D300 serije sada sertifikovani i pridružuju se drugim naših ekriptovanim USB memorijskim uređajima koji su sertifikovani u prošlosti, poput D100 i D200. To je jasan pokazatelj kupcima da je IronKey poznat i pouzdan brend širom NATO-a i njegovih vladinih agencija koji služi za osiguravanje podataka“, rekao je Oscar Escaiola, BM flash manadžer za EMEA. „Kingston je posvećen pravljenju enkriptovanih USB-ova koji štite podatke na vojnom i državnom nivou, tako da kupci sa visokim zahtevima po pitanju bezbednosti podataka mogu biti sigurni da će naši proizvodi ispuniti njihove zahteve za sigurnošću osetljivih podataka koji se nalaze u tranzitu.“

IronKey serija USB uređaja poseduje sertifikat FIPS 140-2 nivoa 3, što znači da ispunjava ključne vladine zahteve kao što su fizička zaštita od neovlaštenog korišćenja, snažno upravljanje kriptografskim ključevima i poboljšane mogućnosti provere identiteta. FIPS 140-2 je niz zahteva i standarda za kriptografske module koji služe za održavanje integriteta podataka zaštićenih modulom. Sertifikat nivoa 3 zahteva očiglednu fizičku bezbednost kako bi se ostvarila zaštita od neovlašćenog i zlonamernog korišćenja kriptografskih modula. IronKey USB serija je proizvedena sa robusnim kućištem od cinka, a podaci su zaštićeni 256-bitnom AES-XTS hardverskom enkripcijom koja zadovoljava vojne standarde, pri čemu je unutrašnji kriptografski modul epoksiran na kućište za najviši nivo zaštite.

Uređaj koristi digitalno potpisan firmware, koji ga čini imunim na BadUSB malware i primenjuje složenu zaštitu lozinkom kako bi sprečio neovlašćeni pristup. IronKey D300S serialized verzija uključuje jedinstveni serijski broj i barkod koji sigurnosni administratori mogu skenirati i koristiti za jednostavno praćenje i implementaciju širom organizacije. Pored toga, IronKey D300S nudi virtuelnu tastaturu na kojoj se unosi lozinka klikovima miša kako bi se sprečili napadi keyloggera i screenloggera.

Dostupna u kapacitetima od 4 GB do 128 GB, elegantna IronKey D300 serija je pristupačna i jednostavna za upotrebu, a ujedno i je moćan alat za zemlje članice NATO-a.