Kompanija IBM najavila je svoje nove mejnfrejm računare prilagođene cloud okruženju (cloud-ready). Predstavljeni su modeli  IBM z14 Model ZR1 i IBM LinuxONE Rockhopper II, koji predstavljaju najnovije dodatke porodici servera predstavljenih tokom 2017. godine.

Novi sistemi odgovaraju devetnaesto-inčnom industrijskom standardu i jednim frejmom, koji omogućava lak pristup cloud data centrima i privatnim cloud okruženjima.

Na ovakav način će snaga IBM Z mejnfrejm računara biti dostupna još većem broju klijenata koji zahtevaju sve veću bezbednost sa pervazivnim šifrovanjem, određene mogućnosti cloud-a i moćnu analitiku uz mašinsko učenje. Osim što će klijentima biti omogućena unapređena bezbednost i još bolje mogućnosti prostornih i hibridnih cloud okruženja, IBM će razviti i nove sisteme u okviru IBM javnih cloud data centara, jer se kompanija sve više fokusira na unapređenje bezbednosti i performansi zbog povećanog protoka podataka.

U eri digitalnog poslovanja, mejnfrejm za mnoge ostaje najstabilnije i najsigurnije okruženje koje može da podrži IT inicijative uključujući i širenje primenljivosti blokčejna. Na primer, 87% svih transakcija sa kreditnim karticama i skoro 8 triliona dolara u isplatama se obrađuje godišnje putem mejnfrejma. Ova platforma upravlja sa čak 29 milijardi transakcija koje se obavljaju na bankomatima svake godine, što je ekvivalentno 5 milijardi dolara dnevno. Pored toga, svaki korisnik avio saobraćaja se može zahvaliti mejnfrej računaru koji je odgovoran za obradu 4 milijarde putničkih letova svake godine.