Kompanija Kaspersky Lab je prvi industrijski sajber bezbednosni vendor koji će ostvariti saradnju sa nekom organizacijom preko bezbednosnog rešenja Kaspersky Industrial CyberSecurity

Kompanija Kaspersky Lab se pridružila OPC Fondaciji, globalnoj organizaciji koja utvrđuje standarde za prenos podataka i informacija. Budući da je postala član fondacije, kompanija Kaspersky Lab dobila je pristup svim OPC specifikacijama i alatima kako bi bezbednosno rešenje Kaspersky Industrial CyberSecurity podigla na viši nivo interoperabilnosti.

OPC predstavlja standard interoperabilnosti za sigurnu i pouzdanu razmenu podataka i informacija nastalih u industrijskoj automatizaciji i drugim industrijama. On osigurava neometan protok informacija između ICS platformi različitih proizvođača. Više od 460 industrijskih proizvođača i programera učestvuju u stvaranju niza specifikacija za OPC standard, a kompanija Kaspersky Lab će imati priliku da učestvuje u razvoju budućh OPC standarda koji se odnose na sajber bezbednost.

Članstvo u fondaciji takođe omogućuje kompaniji Kaspersky Lab da sprovede podršku  za OPC UA okvir i koristiti OPC biblioteku u svojim industrijskim sajber bezbednosnim rešenjima. Kompanija sada ima pristup OPC Certification laboratoriji, gde se rešenje može testirati i obezbediti njegova neometana interoperabilnost sa svim karakteristikama protokola.

Nakon završetka procesa sertifikacije, Kaspersky Industrial CyberSecurity će biti u stanju da se lako integriše u heterogeno industrijsko okruženje klijenata koji koriste OPC protokole. Ovo obezbeđuje OPC-kompatibilanu višeslojnu zaštitu SCADA servera, HMI panela, inženjerskih radnih stanica, PLC-a, mrežnih veza i drugih organizacionih i industrijskih elemenata.

Andrej Suvorov (Andrey Suvorov), direktor sektora za zaštitu kritične infrastrukture u kompaniji Kaspersky Lab,  izjavio je: ,,Jedan od naših glavnih ciljeva jeste da osiguramo da naše rešenje za industrijsku sajber zaštitu zadovoljava zahteve organizacija širom sveta, uključujući i standarde interoperabilnosti. Kao novi član OPC Fondacije mi ne samo da činimo jedan veliki korak ka obezbeđivanju integrisane i usklađene zaštite za naše klijente, već doprinosimo i daljem razvoju standarda za industrijsku sajber zaštitu.“

Tomas Burke ( Thomas J. Burke),predsednik i izvršni direktor OPC Fondacije, pozdravio je pridruživanje kompanije Kaspersky Lab OPC Fondaciji: ,,Kompanija Kaspersky Lab je jedna od najznačajnijih kompanija koja se bavi sajber bezbednošču, gradeći snažna bezbednosna rešenja i pružajući usluge u različitim oblastima. Radujemo se njihovom aktivnom učešću u OPC Fondaciji zato što će joj pomoći da se uzdigne na viši nivo, i zato što će celoj OPC zajednici obezbediti proizvode i usluge u vezi sa sajber bezbednošću. Osim toga, proizvodi i usluge koje oni nude su jasno usmereni na rešavanje potreba IoT I IioT sektora, koje se konstantno menjanju”.