Lenovo Thinkpad 10

Kompanija Lenovo (HKSE:992) (ADR: LNVGY) danas je objavila da je na godišnjoj listi najvećih svetskih kompanija FORTUNE GLOBAL 500 po prihodima rangirana na 231. mesto, dok je na prošlogodišnjoj listi zauzimala 286.. Godišnji prihod Lenova od 46 milijardi dolara omogućio je ovoj kompaniji da napreduje čak  55 mesta na ovoj listi, ostavljajući iza sebe neke od najvećih svetskih kompanija kao što su Coca-Cola(232. mesto) i FedEx (238. pozicija). Već pet godina zaredom kompanija Lenovo se nalazi na listi Global 500 i iz godine u godinu napreduje beležeći pomak od 200 mesta od 2011. godine, kada se,  posle određenog vremena, ponovo našla na ovoj listi na mestu 450.

Lenovo
lenovo Lenovo

„Naša pozicija na listi Global 500 predstavlja proslavu ključne godine za Lenovo, tokom koje smo ostvarili rast prodaje od 20 odsto i obavili dva najveća preuzimanja do sada – Motorola Mobility i IBM System x“, rekao je predsednik i izvršni direktor Lenova, Yang Yuanging. „Odlučni smo u nameri da postanemo globalni tehnološki lider od 100 milijardi dolara, koji je priznat i poštovan širom sveta“.

Stabilan napredak kompanije Lenovo na Global Fortune 500 listi odraz je uspešne radne godine i rasta kompanije. Ukupan godišnji prihod i profit oborili su rekord, dostignuto je više od 46 milijardi dolara, rast od 20 odsto iz godine u godinu, pokazatelji su kontinuiranog i snažnog napretka kompanije. Deceniju nakon preuzimanja IBM PC-a, osnova poslovanja kompanije Lenovo u oblasti računara i dalje ostaju jaka i uz postizanje rekordnog udela na tržištu 2015. godine sa konstantnim rastom prihoda, Lenovo je neprikosnoveni svetski lider na tržištu u protekle dve godine. Kao treći najveći proizvođač smart telefona, tableta i x86 servera, kompanija je zabeležila snažan rast u mobilnoj industriji i preduzetništvu.

FORTUNE Global 500 jeste lista od 500 svetskih kompanija koje su rangirane na osnovu njihovog ukupnog prihoda u toku  fiskalne godine, zaključno sa ili pre 31. marta 2015. Ova istaknuta lista objavljuje FORTUNE magazina. Za više informacija o FORTUNE Global listi posetite sajt http://fortune.com/global500/.