Kompanija Lenovo  obeležila je 1. maja 10. godišnjicu od kada je od kompanije IBM kupila jedinicu za proizvodnju PC računara, što je predstavljalo značajan momenat u ekspanziji ove kompanije koja se razvila od PC proizvođača isključivo za kinesko tržište do globalnog lidera u oblasti PC računara, gde se nalazi danas: jedna od svetskih tehnoloških kompanija koja unosi najviše inovacija.

Tokom prethodne decenije, Lenovo je zabeležio ogroman rast u svom poslovanju kako bi postao svetski lider u proizvodnji PC računara, kao i među prva tri mesta po proizvodnji „pametnih” telefona, tablet uređaja i x86 servera.

lenovo

Lenovo obeležava ovaj događaj pred Lenovo Tech World konferenciju koja će biti održana 28. maja u Pekingu, prvu stratešku konferenciju kompanije o globalnoj tehnologiji, gde će istaći svoju viziju budućih uređaja, među kojima su „pametni” telefoni, prenosivi uređaji i naprave povezane na „pametne“ uređaje, i gde će demonstrirati projekte zasnovane na R&D konceptu.

 

„Kupovina IBM-ove jedinice za proizvodnju PC računara je preko noći transformisala Lenovo u globalnu kompaniju, menjajući ne samo Lenovo već i celu ovu industriju”, izjavio je Jang Juanging (Yang Yuanqing), predsednik i izvršni direktor kompanije Lenovo.„Od tog trenutka, savladali smo mnoge izazove i razuverili mnoge koji su sumnjali u nas, i postali smo svetski lider u proizvodnji PC računara i kompanija koja unosi najviše inovacija u svetu personalne tehnologije. Pored toga, ova kupovina je stvorila čvrstu osnovu za našu dalju ekspanziju na nove proizvode kao što su „pametni“ telfoni, tablet uređaji, serveri i sada naš eko-sistem, pokretačke snage koje su podstaknute našim prvim uspešnim velikim poslom.”

 

Decenija uspeha

Pre kupovine IBM-ove jedinice za proizvodnju PC računara 2005. godine,kompanija  Lenovo se nalazila na 9. mestu na svetu kada je u pitanju PC industrija, sa udelom na tržištu od 2,3 odsto i godišnjim prihodom od samo 3 milijarde dolara. Prebacite se u 2015. godinu i videćete da je Lenovo svetski lider u PC industriji sa učešćem na tržištu od 20 odsto i prihodima koji su uvećani oko 13 puta u prethodnih 10 godina, i sada iznose 39 milijardi dolara.

 

Treba istaći da je kupovina IBM-ove jedinice za proizvodnju PC računara dala kompaniji Lenovo neophodnu energiju koja je ubrzala njenu ekspanziju, usled koje danas ima tri pokretačke snage globalnih razmera: PC računare, mobilnu telefoniju i preduzeća. Nijedna kompanija ne poseduje ovoliku raznovrsnost u svom poslovanju. Nakon uspešne kupovine poslovne jedinice kompanije IBM, Lenovo je ostvario osam značajnih kupovina, pripremajući tako kompaniju za buduće ekspanzije na tržištima koja su u značajnom rastu i koja obezbeđuju velike prihode.

 

„Tokom ovih 10 godina od kada je Lenovo kupio poslovnu jedinicu kompanije IBM za proizvodnju PC računara, Lenovo se od kompanije sa godišnjim prihodom od 3 milijarde dolara i poslovanjem koje je pretežno bilo na teritoriji Kine razvio u današnjeg svetskog tehnološkog lidera sa prihodima od 39 milijardi dolara”, izjavio je Vilijem O. Greb (William O. Grabe), član upravnog odbora kompanije Lenovo i savetodavni direktor kompanije General Atlantic,koja je investirala u preuzimanje poslovne jedinice komapnije IBM za PC računare.  i. „Desetogodišnji uspeh kompanije Lenovo je zasluga kontinuiranog fokusa na profitabilan rast, jake implementacije strateških planova liderskog tima na čelu sa Jangom Juangingom (Yang Yuanqing), kao i vrednog rada desetine hiljada zaposlenih kompanije Lenovo širom sveta. Radujem se sledećoj deceniji rasta kompanije Lenovo.”

 

Ovo je spisak nekih od najznačajnijih momenata u poslovanju kompanije Lenovo u prethodnih 10 godina:

 

  • Prodato je 100 miliona ThinkPad laptopova (2015)
  • Uspešno je završena kupovina kompanija Motorola Mobility i IBM X86 i lansiran je multimode YOGA Tablet 2 Pro uređaj sa ugrađenim projektorom (2014)
  • Kompanija je postala svetski lider u proizvodnji PC računara; počela je sa prodajom „pametnih“ telefona van područja Kine; predstavila je koncept interpersonalnog računarstva na Horizon table PC računaru (2013)
  • Lansirala je YOGA multimode PC računar (2012)
  • Ostvarila je parterstvo sa kompanijom EMC i kupila Stoneware i CCE (2012)
  • Ostvarila je parterstvo sa kompanijama NEC i Compal i kupila Medion (2011)
  • Bila je sponzor Olimpijskih igara u Pekingu i obezbedila je 20.000 različitih infrastrukturnih komponenti; ušla je na globalno tržište PC računara i laptopova; napravila je ThinkPad X300, koji je magazin BusinessWeek proglasio za „najbolji laptop ikada” (2008)
  • Lansirala je prve Lenovo brendirane PC računare širom sveta (2006)
  • Kupila je jedinicu kompanije IBM, uključujući i ThinkPad (2005)

Nakon kupovine IBM-ove jedinice za proizvodnju PC računara, Lenovo je uložio velike svote novca u istraživanje i razvoj, što je dovelo do ekspanzije Think brenda u nove kategorije proizvoda kao što su radne stanice i serveri, kao i nov komercijalni dizajn i inovacije među kojima su tablet uređaji i tablet uređaji koji se pretvaraju u laptop. Takođe, Think brendirani proizvodi su osvojili više od 2.600 nagrada za dizajn i proizvod u ovom periodu.

 

Pratite konverzaciju na društvenim mrežama @lenovo #DecadeofInnovation.