Sony HX95

Na IFA sajmu potrošačke elektronike u Berlinu, koji će biti otvoren u petak, 31. avgusta, Sony Corporation predstaviće niz novih proizvoda najsavremenije tehnologije.

Na konferenciji za medije kompanije Sony koja je održana u četvrtak, 30. avgusta, uoči zvaničnog otvaranja IFA sajma, Keniširo Jošida, predsednik i izvršni direktor Sony Corporation, naglasio je kako kompanija Sony namerava da unapredi uključivanje stvaralaca sadržaja i korisnika u skladu sa korporativnim politikom „približavanja ljudima“.

Naši elektronski proizvodi igraju ključnu ulogu u povezivanju kreatora koji stvaraju prelepe audio i vizuelne sadržaje i korisnika koji uživaju u tim sadržajima. Osim beleženja ’realnosti’ kroz traganje za uverljivim audio snimcima i vizuelnim tehnologijama visoke rezolucije, verujem da će za kompaniju Sony u budućnosti biti podjednako važno da ostvari vrednost ’u realnom vremenu’. Realno vreme opisuje koncept ’sadašnjeg trenutka’ ili ’života’“, rekao je Jošida.

Iširo Takagi, viši izvršni potpredsednik zadužen za segment Home Entertainment & Sound izjavio je: „Kroz najbolju sliku i zvuk, želimo da potpuno prenesemo stvaralačku zamisao i pružimo vrhunsko audiovizuelno iskustvo korisnicima“. Takagi je potom predstavio najnovije TV i audio proizvode kompanije Sony.

Na samom kraju, Mitsua Kišida, predsednik Sony Mobile Communication Inc. izašao je na binu kako bi otkrio novi Xperia™ pametni telefon. On je izjavio da je Sony Mobile na čelu Sony 5G inicijative sa tehnologijama mobilne mreže koje korisnike približavaju kreatorima više neko ikad ranije, prikazujući sadržaj baš onakvim kako ga je kreator zamislio.

Glavni predstavljeni proizvodi

Kućna zabava i zvuk

Sony WH-100XM3 slušalice sa naprednim nivoom potiskivanja buke

Kompanija Sony predstavila je nove WH-1000XM3 slušalice koje predstavljaju najnoviji dodatak visoko akreditovanoj liniji modela 1000X. Ovaj novi model se može pohvaliti značajnim poboljšanjima na polju tehnologije za potiskivanje buke[i] u čitavoj industriji, i to svojim HD procesorom za potiskivanje buke – QN1 čije su performanse približno četiri puta bolje od prethodnog procesora. Novorazvijena komponenta ne samo da potiskuje buku niskog dometa iz aviona, već potiskuje i dnevne pozadinske zvukove poput ulične buke i ljudskih glasova. Uključivanje visokokvalitetnog unutrašnjeg prekidača za slušalice čini da HD Noise Cancelling procesor QN1 proizvodi zapanjujući kvalitet zvuka. Korisnici mogu udobno da utonu u svoju muziku, bilo kad i bilo gde. U kategoriji bežičnih slušalica kompanija Sony predstavila je i model WF-SP900. Potpuno otporne na vodu[ii] i prašinu[iii] bežične slušalice WF-SP900 poseduju integrisanu memoriju, što korisnicima pruža mogućnost da puštaju muziku sa svog pametnog telefona preko Bluetooth® veze ili bez ikakvog uređaja, čak i dok su u vodi.

Sony Signature serija predstavlja vrhunac najfinijih tehnologija kompanije Sony u potrazi za odličnim zvukom. Niz njenih audio uređaja oživljavaju muziku baš onako kako je to umetnik zamislio. U ovoj kategoriji kompanija Sony je predstavila digitalni muzički plejer DMP-Z1 i in-ear slušalice IER-Z1R. Muzički plejer DMP-Z1 sadrži analogno pojačalo sa visokom izlaznom snagom i jedinstvenim nezavisnim sistemom napajanja kako bi se obezbedio zvuk visokog kvaliteta. Slušalice IER-Z1R reprodukuju idealni frekventni odziv do 100 kHz.

Kompanija Sony će takođe predstaviti i IER-M9 i IER-M7 in-ear stage monitor slušalice u SAD i Aziji[iv] od ove jeseni, koje obezbeđuju kvalitetan zvuk, zvučnu izolaciju i stabilno uklapanje koje je umetnicima preko potrebno tokom nastupa uživo.

4K OLED BRAVIA® AF9 Serija

U okviru TV kategorije, kompanija Sony je najavila lansiranje BRAVIA® MASTER serije u Evropi od septembra, čiji je cilj da u potpunosti prenese nameru stvaralaca kao što je prvobitno predviđeno. Modeli serije AF9 4K OLED i ZF9 4K LCD sadrže novi procesor slike X1 Ultimate koji poseduje približno dva puta veću mogućnost obrade u realnom vremenu u odnosu na ostale uređaje dostupne na tržištu. On donosi najbolje od OLED i LCD displeja.

MASTER serija AF9 poseduje pojačivač kontrasta piksela, koji verno reprodukuje slike sa dubokim crnim tonovima i visokom osvetljenošću. Jedinstvena i napredna audio tehnologija Acoustic Surface Audio+™ stvara bogato zvučno polje koje realizuje pokretač na sredini ekrana, dok TV Center Speaker Mode[v] čini da zvuk dopire iz središta ekrana.

Tokom IFA sajma 2018, kompanija Sony demonstriraće kako se koristi paket AV kompatibilnih uređaja koji podržavaju glasovne asistencije, mogu da reprodukuju muziku, saopštavaju vesti ili druge informacije i kontrolišu IoT uređaje kao što su svetla u prostoriji.

Na demonstraciji biće prikazane i nove Sony WH-1000XM3 slušalice sa naprednim nivoom potiskivanja buke, televizor BRAVIA[vi] sa ugrađenim mikrofonom koji omogućava pretragu glasom bez korišćenja ruku, pametni zvučnik EXTRA BASS™ serije SRS-KSB501G sa ugrađenom Google Assistant aplikacijom, soundbar HT-ZF9 kompatibilan sa kontrolom Amazon Alexa[vii] i još mnogo toga. Pogodne i raznolike vrste uređaja kompatibilnih sa glasovnim asistentima biće prikazane u nizu različitih scenarija u zatvorenom i na otvorenom.

XperiaTM pametni telefoni

Kompanija Sony Mobile Communications predstavila je novi pametni telefon njene vodeće linije, Xperia XZ3, koji karakteriše zaobljeni 3D dizajn stakla koji se besprekorno uklapa sa OLED ekranom. Model će biti dostupan u velikom broju zemalja i regiona od od kraja septembra 2018[viii]

Xperia XZ3

Sony Xperia XZ3 ima HDR kompatibilni 6.0-inčni OLED ekran, sa QHD+(2880×1440) formatom slike 18:9. Korisnici mogu uživati u zadivljujuće lepim fotografijama zahvaljujući nagrađivanim BRAVIA OLED TV tehnologijama. Dodatno, napredna X-Reality™ tehnologija za mobilne telefone konvertovaće SDR sadržaj u HDR, pa čak i kad korisnici strimuju onlajn snimke, mogu uživati u visokom kvalitetu reprodukcije. Kombinujući i jače stereo zvučnike sa prednje strane i Dynamic Vibration sistem, omogućen je neponovljiv doživljaj zabave.

Sony Xperia XZ3 karakteriše novi pametni korisnički interfejs (UI), Side sense tehnologija koja koristi veštačku inteligenciju za praktičnu, laganu navigaciju velikog ekrana jednom rukom. Jednostavnim duplim dodirom bilo kog dela ekrana prikazuje se pokretač aplikacija, koji mudro predviđa kojim će aplikacijama i brzim podešavanjima korisnik želeti da pristupi sledeće i postavlja ih nadohvat ruke korisniku. Ova funkcionalnost bazira se na životnom stilu korisnika uključujući doba dana, lokaciju, učestalost korišćenja, što omogućava korisnicima da pokrenu aplikaciju ili naprave fotografiju jednostavno, bez pomeranja ruke.

Glavnu kameru karakteriše napredni Sony Motion Eye™ sistem, sa učinkovitih 19.2 megapiksela. Sony Xperia XZ3 je takođe opremljen novom funkcijom „Smart launch“, koristeći veštačku inteligenciju koja pokreće kameru istog trenutka kada korisnici postave telefon u režim pejzaža za besprekorne fotografije. Korisnički interfejs nove kamere je takođe redizajniran kako bi bio više intuitivan. Prednja kamera nudi efektivnih 13.2 megapiksela i novi F1.9 objektiv sa režimom za selfie portrete koji prilagođava boju kože i zabeležava pozadinski bokeh efekat.

Sony Xperia XZ3 pametni telefon biće dostupan sa poslednjim Android™ 9 Pie operativnim sistemom i biće opremljen Qualcomm® Snapdragon™ 845 mobilnom platformom. Otporan je na vodu i prašinu i poseduje Qi kompatibilnost bežičnog punjenja, kao i mnoge druge napredne funkcionalnosti.

Digitalna fotografija

DSC-HX99

Fotoaparati DSC-HX99 i DSC-HX95 su dva najnovija modela Cyber-shot® serije, koja će u Evropi biti dostupna od oktobra. Oba modela karakteriše najmanje[ix] kućište na svetu kao i ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-720mm[x] objektiv sa visokim uvećanjem. Funkcionalnosti poput snimanja sa širokim uglom i super-telefoto snimanja upakovane u jedan model čine ove fotoaparate savršenim prenosivim saveznicima za fotografisanje bez obzira na to da li ih koristite dok putujete ili u svakodnevnom životu.

Osim internog snimanja 4K snimaka visoke rezolucije[xi], najnoviji sistem za obradu fotografija omogućava visoke brzine uzastopnog snimanja do 10 kadrova po sekundi[xii] i visoku preciznost Fast Intelligent autofokusa. Druge karakteristike uključuju Eye AF tehnologiju, izlaz RAW formata, touch focus/touch shutter[xiii] kao i prikupljanje podataka o lokaciji[xiv] preko Bluetooth® tehnologije.

Seed Acceleration Program (SAP)

Sat FES Watch U nastao je iz Seed Acceleration Programa kompanije Sony, koji kreira startap projekte i pruža podršku njihovom poslovanju. Biće dostupan u Nemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Italiji i Španiji od sredine septembra. FES Watch U je moderan sat koji koristi tehnologiju e-papira (elektronskog papira) na licu sata kao i na kaišu. Korisnici mogu da biraju svoj omiljeni dizajn samo jednim pritiskom dugmeta. Kako bi prikazala sve mogućnosti koje proizilaze iz spoja tehnologije i mode, kompanija Sony izložiće novi konceptualni prototip cipela, sa đonom i N logom čiji dizajn može biti promenjen. Ove cipele razvijene su koristeći 247v2 model cipela brenda New Balance.

Veštačka inteligencija i Robotika

Na IFA 2018 sajmu će po prvi put u Evropi biti prikazan autonomni robot za zabavu aibo. Otkad je predstavljen u Japanu, u januaru 2018. godine, preko 20,000 aibo robota proizvedena su i isporučena, a u Sjedinjenim Američkim Državama biće dostupni od septembra. U domenu veštačke inteligencije i robotike, nekoliko projekata pokazuju stabilan napredak, a kompanija Sony nastaviće da predstavlja nove ideje koje proširuju mogućnosti u polju elektronike, kombinujući tehnologije slike i zvuka, senzora, mehatronike sa veštačkom inteligencijom, robotike, mobilnih komunikacija i još mnogo toga.