Gledaoci širom sveta će dobiti priliku da mesec dana prate raznovrstan program povodom proslave „Dana asteroida“, zvaničnog dana Ujedinjenih nacija radi obrazovanja i širenja svesti o asteroidima, zahvaljujući partnerstvu između kompanija SES i BCE. Gledaocima će tokom juna biti prezentovan i prethodno snimljen i program uživo u HD rezoluciji, koji će obuhvatiti preko 2.000 događaja iz 190 zemalja.

Kao partneri inicijative „Dana asteroida“, kompanije SES i BCE su se udružile da omoguće mesec dana globalnog emitovanja povezanih događaja publici širom sveta. Kompanija BCE će obezbediti 6 sati programa uživo iz zgrade Cercle Cité u Luksemburgu, kao i sve potrebne usluge iz svog medijskog centra u RTL City, za HD distribuciju preko satelitskih i IP mreža. Onlajn distribucija će biti omogućena korišćenjem Freecaster Live Streaming rešenja kompanije BCE, koje će omogućiti i uživo i VOD gledanje na društvenim mrežama i veb-sajtovima. Što se tiče satelitske distribucije, SES će emitovati programe na pet satelita radi kreiranja globalnog uticaja za „Dan asteroida“, što je najbolji pokazatelj toga koliku teritoriju pokriva kompanije SES. U Evropi, Africi i Aziji će program biti emitovan Free-to-Air putem satelita do Direct-to-Home (DTH) gledaoca, dok će u Latinskoj i Severnoj Americi biti integrisan u pakete višekanalnih distributera video programa (MVPDs) putem satelita.

Program će kulminirati 28. juna uz Asteroid Day LIVE, 24-časovno emitovanje uživo koje omogućuje „Dan asteroida“ i sponzorišu kompanije SES, BCE i vlada Luksemburga. Maratonski program će voditi istaknuti novinari kanala BBC i CNN, kojima će se u studiju i širom sveta priključiti poznati astronauti, naučnici, tehnolozi i istraživači u planetarnoj nauci.

„Luksemburg je dom svemirskoj industriji i satelitskoj telekomunikacijskoj infrastrukturi koja povezuje Evropu i svet”, rekao je Mark Seres (Marc Serres), izvršni direktor Luksemburške svemirske agencije. „Stručnost i značajna podrška vodećih kompanija kao što su SES i BCE imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju međunarodnog uspeha „Dana asteroida“, i omogućuju svima nama da vodimo globalan razgovor o svemiru i asteroidima.”

„Kompanija BCE zasniva uspeh na inovacijama i tehnologiji”, rekao je Ksejvier Tilen (Xavier Thillen), šef odseka za Digitalne medijske operacije u kompaniji BCE. „Informacije su bitan deo našeg poslovanja; verujemo da je podučavanje sveta o asteroidima postalo izuzetno važno. Srećni smo što ćemo iskoristiti naš najsavremeniji IP-baziran plejaut centar za emitovanje ovog planetarnog događaja i dosegnuti do celog sveta putem flote satelita kompanije SES.”

„U kompaniji SES, vrednujemo tehnologiju kao alat koji pozitivno utiče i transformiše živote,” rekao je Ruj Pinto (Ruy Pinto), glavni tehnološki direktor kompanije SES. „Ponosni smo što smo partner u ovoj globalnoj kampanji za širenje svesti i učenje o asteroidima, kako o potencijalnim opasnostima od uticaja, tako i o resursima koje jednoga dana mogu doneti. Koristeći mnoštvo satelita, koristimo moć našeg globalnog dometa kako bismo isporučili ovaj važan program u milione kuća u kojima se gleda TV.”