Kaspersky Small Office Security

Prema izveštaju kompanije Kaspersky Lab o spam i „fišing“ napadima, rat u Siriji imao je kao posledicu veliki porast broja štetnih i-mejl poruka koje su targetirale međunarodnu zajednicu. Medijska pokrivensot rata u Siriji izazvala je veliko međunarodno interesovanje za tešku situaciju u kojoj se nalaze sirijski građani, a ovu situaciju iskoristili su kriminalci iz Nigerije kako bi zloupotrebili dobronamernost pojedinaca koji žele da pomognu žrtvama zahvaćenim ratom na Bliskom istoku.

Kaspersky Lab softver
Kaspersky Lab softver

Većina i-mejl poruka sadrži navodne molbe građana Sirije koji traže azil u zemljama Evrope, kao i pomoć prilikom prebacivanja velikih suma novca. U mnogim od tih poruka, počinioci se predstavljaju kao žene čiji su supružnici stradali u ratu i koje, usled toga, raspolažu velikim količinama novca koje žele da prebace u drugu državu, i koje žele da napuste Siriju. Kako bi poruke bile što uverljivije, mnoge od njih sadrže linkove ka istinitim vestima u kojima se pominju pravi događaji i imena ljudi, uključujući i poznate ličnosti.

Pored činjenice da u i-mejl porukama nude finansijsku naknadu za pruženu pomoć, napadači se takođe oslanjaju na emotivnost i saosećanje koje ove potresne priče izazivaju kod ljudi. Neke od tih priča odnose sa na pritisak predsednika da se pojedinci priključe ISIS-u, kao i na navodna svedočenja žena koje su izgubile čitavu porodicu tokom bombardovanja.

Iako se u ovim porukama najčešće koristi engleski jezik, stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab takođe su identifikovali korišćenje nemačkog, francuskog i arapskog jezika. Na primer, autor jedne i-mejl poruke na nemačkom jeziku tvrdio je kako mu je neophodno da prebaci 16 miliona američkih dolara koje je zaradio prodajom nafte, dok je jedna poruka napisana na francuskom jeziku sadržala navodnu priču sirijskog izbeglice čija porodica je ubijena u ratu u Siriji i koji se trenutno nalazi u Nemačkoj i živi u nepodnošljivim uslovima.

„Aktuelna situacija u Siriji predstavlja odličnu priliku za kriminalce koji žele da iskoriste empatiju i dobronamernost međunarodne zajednice koja ulaže napore da pomogne osobama pogođenim posledicama rata. Detalji i tonalitet u ovim zlonamernim i-mejl porukama kreirani su tako da privuku pažnju primaoca bez izazivanja sumnje. Međutim, kao što je to slučaj sa svim i-mejl porukama gde je pošaljilac nepoznat, savetujemo korisnicima da pažljivo postupaju sa tim porukama i da ih ne otvaraju ako sumnjaju u njihovu verodostojnost. Uprkos emotivnom sadržaju ovih poruka, jedini ljudi koji će profitirati od vaše empatije biće kriminalci”, izjavila je Tatjana Šerbakova (Tatyana Shcherbakova), analitičar u timu za borbu protiv spam napada u kompaniji Kaspersky Lab.