usa

Sjedinjene Američke Države žele još kvalitetnije ekonomske odnose sa Srbijom, kaže u razgovoru za portal eKapija ambasador SAD u Srbiji Kyle Scott i dodaje da su Sjedinjene Države najveća ekonomija na svetu, ali tek na 18. mestu trgovinskih partnera Srbije.

Scott navodi da američke kompanije u Srbiji vide potencijal, zahvaljujući kvalitetu dobro obučene radne snage koja govori strane jezike i posvećenosti Srbije pridruživanju Evropskoj uniji, i veruju, “kao i mi, da je Srbija na putu da uspe”.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, on naglašava da “svako razume da se Srbija nalazi u periodu teških i ponekad osetljivih, čak i bolnih promena”.

– Mi želimo da pomognemo. Srbija ima dosta prijatelja koji žele da joj pomognu da prebrodi ovaj period reformi i iz njega izađe jača i uspešnija nego ikad – dodaje Scott.

 

– Još od vremena Nikole Tesle i Mihajla Pupina, srpski naučnici i inovatori su dali izuzetan doprinos načinu na koji danas živimo. Sledeći Tesla može biti baš tu negde iza ugla – možda je već negde na nekom Univerzitetu u Srbiji i radi na novim, fantastičnim idejama. I ako možemo da igramo neku malu ulogu u pružanju pomoći Srbiji da razvija inovacije i pomognemo u infrastrukturi kako bi se to dogodilo, smatraćemo to velikim uspehom – kaže Kyle Scott za eKapiju.

U razgovoru za portal eKapija, Kyle Scott kaže i da je “jedna od najvažnijih stvari koju bi Srbija mogla da uradi nastavak snažnog rada na poboljšanju transparentnosti i predvidivosti administrativnog i regulatornog okruženja”.

– Bavljenje biznisom zahteva planiranje i poslovni ljudi moraju da znaju šta da očekuju. Mogu se prilagoditi realnim propisima i mogu brzo reagovati kada je to potrebno, ali mnogo puta čujemo kako iznenadne, neočekivane promene mogu da dovedu do prekida poslovanja. Važnost nezavisnog i efikasnog sudstva se ne može dovoljno naglasiti. Investitori moraju da se osećaju sigurno da u slučaju sudskog spora mogu očekivati sudske odluke koje su blagovremene, nepristrasne i primenljive. Ovo je tačno, možda i posebno kada slučajevi uključuju državu ili državne aktere.

Sa američkim ambasadorom u Srbiji razgovarali smo i o poslovanju srpskih kompanija u SAD, opštoj shemi preferencijala koja olakšava izvoz robe u Ameriku, kao i o kulturnim, istorijskim i drugim vezama između dve zemlje.