lenovo yoga

Kompanija Lenovo je na CES sajmu najavila svoj AirClass sistem – rešenje za bolje iskustvo virtuelnih učionica i korporativnih treninga za učenje na daljinu. Virtuelno učenje nastavlja da se razvija velikom brzinom: Broj korisnika koji su učestvovali u nekoj vrsti onlajn učionica ili treninga u prethodnih pet godina porastao je za 80 odsto[i], dok je u tom periodu čak 74 odsto kompanija koristilo virtuelne učionice za treninge zaposlenih.

AirClass sistem kompanije Lenovo ima jednostavnu kontolnu tablu koju mogu na jednostavan način da koriste učenici i instruktori, pri čemu preko nje mogu deliti fotografije i video snimke, ali i međusobno razgovarati. Za razliku od ostalih rešenja za virtuelne sastanke, AirClass sistem omogućuje korisnicima da ponovo ogledaju kompletan čas ili trening, dok softver za analizu emocija prati reakcije studenata tako što analizira video zapis sa njihovih veb kamera.

Analitičari predviđaju da će tržište softvera za analizu emocija dostići čak 10 milijardi američkih dolara u narednih pet godina,[iii] a AirClass sistem je jedan od prvih softvera koji omogućuje ovu opciju u procesu virtuelnog učenja. Softver funkcioniše na sledeći način: studenti mogu da dozvole kameri na svom laptopu da beleži njihove reakcije tokom treninga, i u kombinaciji sa video sadržajem koji softver prikupi od drugih studenata biva dobijen izveštaj o rekacijama studenata tokom prezentacije. AirClass sistem instruktorima pruža uvid u ovu analizu u okviru opcije AirClass Replay. Na osnovu toga, instruktor se može opredeliti za određene izmene u načinu prezentovanja ili sadržaju, ako smatra da će to doneti napredak na narednim časovima.

 

„Tokom analiziranja studenata u virtuelnim okruženjima, došli smo do zaključka da oni zapravo žele da imaju komunikaciju sa instruktorima i drugim studentima na način koji je sličan učenju u realnom životu“, izjavio je Džordž He (George He), viši potpredsednik jedinice za eko-sisteme i cloud usluge u kompaniji Lenovo. „AirClass, kao deo softverskih rešenja kompanije Lenovo, kreira poboljšano i intenzivno iskustvo pomoću analize emocija”.

 

Cena i dostupnost[iv]

AirClass će funkcionisati na principu pretplate, pri čemu će jedan AirClass biti ograničen na određeni broj instruktora i učionica. Početna cena će biti 600 američkih dolara na godišnjem nivou za jednog instruktora i jednu učionicu. Svaka učionica ima neograničen broj časova. Kompletan cenovnik dostupan je na veb stranici airclass.com.

[i] Connections Academy: Infographic: Growth of K-12 Digital Learning – 2015

[ii] eLearning Industry statistics – 2014

[iii] Crone Consulting – 2015

[iv] U cenu nisu uključeni porez kao ni dostava, one su podložne promeni bez prethodnog obaveštenja i uz njih su važeći posebni uslovi. Maloprodajne cene kod distributera se mogu razlikovati. U cenu nisu uključene sve karakteristike koje su predstavljene. Datum kada će proizvodi biti dostupni mogu geografski varirati i postoji mogućnost da će neki proizvodi biti dostupni samo na određenim tržištima. Sve ponude zavise od dostupnosti proizvoda. Kompanija Lenovo zadržava pravo da izmeni ponudu proizvoda i specifikacija u bilo kom trenutku, bez prethodnog obaveštenja