Lenovo PHAB2 Pro

Kompanija Lenovo  sinoć je predstavila svoj dugo očekivani PHAB2 Pro, prvi mobilni telefon na svetu koji omogućuje izmenjenu realnost, kao i PHAB2 Plus sa dvostrukom kamerom i regularne PHAB2 mobilne telefone.

 

PHAB2 Pro: Prvi mobilni telefon na svetu sa Tango tehnologijom koji omogućuje izmenjenu realnost

Za razliku od ostalih mobilnih telefona, Phab2 Pro, koji je opremljen Tango tehnologijom (grupa senzora kompanije Google koji skeniraju i pravi mapu svog okruženja), omogućuje najbolje moguće iskustvo izmenjene realnosti (AR) na mobilnom telefonu. Na primer, pomoću aplikacija za izmenjenu realnost, studenti u učionici mogu da projektuju virtuelnog dinosaurusa u prirodnoj veličini i unaprede proces učenja, pri čemu će se AR informacije pojavljivati dok se oni kreću oko dinosaurusa. Gejming iskustvo izmenjene realnosti omogućiće korisnicima da igraju virtuelne domine u kuhinji, odgajaju digitalnog kućnog ljubimca, kao i da se bore protiv najezde vanzemaljaca koji napdaju njihovu kuću. Uz Tango tehnologiju, PHAB2 Pro takođe može da promeni način na koji ljudi prave planove unutrašnjeg prostora, omogućujući iskustva kao što su muzejske ture sa izmenjenom realnošću, pomoću GuidiGO aplikacije. Uz Tango, PHAB2 Pro nudi do sada neviđeno iskustvo na mobilnom telefonu koje će se konstantno razvijati i unapređivati.

PHAB2 Pro

„Jednostavno, želeli smo da iskoristimo fenomanalan koncept i pretvorimo ga u komercijalno dostupan mobilni uređaj”, izjavio je Džef Meredit (Jeff Meredith), potpredsednik i generalni menadžer jedinice za Android i Chrome uređaje u kompaniji Lenovo. „Od trenutka kada smo ugledali Tango, znali smo da on može da bude nova revolucionarna tehnologija, kao i GPS. Međutim, da bismo zaista od PHAB2 Pro napravili revolicionaran uređaj, kreirali smo ga po prihvatljivoj ceni za veliki broj korisnika, i na taj način prvi put na tržištu predstavili vrhunski telefon ovakvih karakteristika”.

„Tango omogućuje našim uređajima da osećaju pokrete i prostor i, kao posledica toga, može da promeni način na koji komuniciramo sa okruženjem. Smatramo da će uređaji koji poseduju funkcionalnost pozicionog praćenja biti nešto revolucionarno, i srećni smo što će PHAB2 Pro predstaviti nove mogućnosti, čineći mobilne uređaje još korisnijim”, izjavio je Džoni Li (Johnny Lee), direktor za inžinjering u kompaniji Google.

„Kompaniji Lenovo bila je nophodna stabilna i pouzdana platforma za Tango i veoma smo srećni štu su oni izabrali Qualcomm Snapdragon 652 processor za ovu naprednu tehnologiju i kompleksan dizajn”, izjavio je Aleks Katuzijan (Alex Katouzian), viši potpredsednik sektora za menadžment proizvoda u kompaniji Qualcomm Technologies, Inc. „Saradnjom između kompanija Lenovo, Google i Qualcomm Technologies omogućeno je da novo i inovativno korisničko iskustvo bude u potpunosti ukomponovano u softver na Snapdragon 652, što nam je omogućilo da ispunimo sve rokove kompanije Lenovo, bez potrebe za korišćenjem dodatnog procesora ili resertifikacijom hardvera.“

 

Vlasnici kuća takođe mogu da iskoriste PHAB2 Pro da preurede svoje domove tako što će napraviti virtuelni prikaz položaja nameštaja u dnevnim sobama ili kuhinjama. Kompanija koja se bavi kućnim popravkama, Lowe’s, jedan je od prvih partnera koji je napravio aplikaciju kompatibilnu sa Tango tehnologijom – Lowe’s Vision. Aplikacija omogućuje korisnicima da iskoriste Tango tehnologiju kako bi izmerili prostor i dobili vizuelni prikaz kako će određeni nameštaj ili ukrasni kućni materijal izgledati u sobi. Uz Lowe’s Vision aplikaciju, kupci će sada moći da imaju kontrolu nad novom generacijom alata za izmenjenu realnost jednostavnim klikom na ekran.

 

„Tango tehnologija će omogućiti našim mušterijama da dobiju realnu sliku kako će promene u njihovim domovima izgledati”, izjavio je Ričard Maltsbarger (Richard Maltsbarger), glavni razvojni direktor kompanije Lowe’s. „Pomoću Phab 2 Pro uređaja u kompaniji Lowe’s, želimo da pomognemo klijentima da shvate značaj ovog alata koji će im pomoći da mnogo lakše kompletiraju proces renoviranja svog doma”.

 

 

Tehnologija na kojoj je zasnovan Tango uređaj

 

Tri ključne tehnologije obezbeđuju Tango iskustvo su: praćenje pokreta, dubinska percepcija i skeniranje prostora. Pomoću praćenja pokreta, PHAB2 Pro može da snimi sopstveno okruženje u 3D formatu. Skeniranje prostora omogućuje telefonu da zna gde se nalazi. Dubinska percepcija omogućuje telefonu da analizira oblik predmeta u okruženju tako što detektuje površine i prepreke. Po prvi put u istoriji, mobilni telefon može da vizualizuje i razume predmete koji ga okružuju pomoću senzora koji beleže više od 250.000 merenja u sekundi.

 

Dizajn mobilnog telefona visoke klase

 

I dok Tango tehnologija zaista čini PHAB2 Pro jedinstvenim, telefon i pored toga ima sve karakterisitke premijum mobilnog telefona. Pokreće ga Qualcomm® Snapdragon™ 652 procesor, koji obezbeđuje efikasnu integraciju hardvera i brzinu obrađivanja, vrhunsku 4G LTE konekciju, najsavremenije vremensko obeležavanje podataka i vrhunski procesor kamere.  Za obrađivanje i izvršavanje najzahtevnijih zadataka zadužen je integrisan i izuzetno efikasan Snapdragon procesor sa integrisanim setom ključnih modula, uključujući DSP, ISP i integrisani senzorski čvor. Snapdragon heterogena računarska platforma optimalno je balansirana za opterećenje koje donosi Tango tehnologija i kreirana je tako da može da izdrži celodnevno opterećenje. Snapdragon 652 procesor takođe veoma brzo obrađuje i vremenski obeležava sve podatke koje su prikupljeni sa senzora kamera, žiroskoma i akcelerometra, čime obezbeđuju brzo i neometano iskustvo izmenjene realnosti, gde se 3D AR grafika prirodnije adaptira prema fizičkim okruženjem.

PHAB2 Pro (kao i drugi PHAB2 uređaji) opremljen je Dolby AudioTM Capture 5.1 zvučnim sistemom sa Dolby Atmos® opcijama za reprodukciju zvuka koji omogućuju korisnicima da prave video snimke sa vrhunksim zvukom. Uz Dolby Audio Capture 5.1, korisnici mogu da koriste kristalno čist 5.1-kanalni okružujući zvuk da snimaju i dele sva svoja životna iskustva, i da posebnim trenucima dodaju kvalitet, čistoću i dubinu zvuka. Ovo omogućuju tri mikrofona, opcija za snimanje zvuka uz smanjenje šuma, kao i ugrađena kamera od 16MP koja podržava snimanje video zapisa u 4K rezoluciji. Takođe, kada korisnici gledaju Dolby Atmos sadržaj preko slušalica, osećaće se kao da se nalaze u središtu akcionog filma, uz intenzivno audio iskustvo. 6.4-inčni PHAB2 Pro poseduje inteligentni QHD ekran (2,560 x 1,440), koji ima mogućnost da optimizuje kvalitet fotografije na osnovu osvetljenja i okruženja.