Lenovo Yoga Book

Yoga Book koristi najbolje karakteristike tablet uređaja, a takođe unosi i neke hardverske i softverske inovacije, kao što su halo tastatura, olovka sa dvostrukom upotrebom i poboljšan korisnički interfejs

Kompanija Lenovo  predstavila je juče Yoga Book, najtanji i najlakši „2 u 1“ tablet uređaj, kreiran sa ciljem da poveća produktivnost kod korisnika koji su uvek u pokretu. Ovaj prenosivi uređaj je dizajniran tako da reši najčešće probleme sa kojima se korisnici susreću, kako spojiti produktivnost i zabavu u jedan uređaj, a njegov izgled u potpunosti odskače od svih prethodnih tableta. Do ovog trenutka, korisnici su uglavnom radili na tablet uređajima na način koji nije bio predviđen za njih. Na primer, koristili su ga kako bi bili produktivni, a taj proces bi postajao izuzetno naporan prilikom korišćenja ekrana za kucanje ili olovke za pisanje po ekranu. Yoga Book je kreiran tako da ukloni ove prepreke i izazove i korisnicima obezbedi optimalno iskustvo prilikom korišćenja tableta, pomoću novih hardverskih i softversikh rešenja, među kojima su:

  • Halo tastatura
  • Olovka za pisanje sa dve funkcije (može da piše po ekranu i papiru)
  • Novi korisnički interfejs za poboljšanu produktivnost

„Rešili smo da postavimo nove standarde kada su u pitanju tablet uređaji, pre svega u smislu da korisnici ne moraju više da dele svoje aktivnosti na produktivnost i razonodu. Ove aktivnosti bi trebalo posmatrati zajedno, a takav bi morao da bude i uređaj koji potrošači koriste”, izjavio je Džef Meridit (Jeff Meredith), potpredsednik i glavni menadžer jedinice za android i Chrome uređaje u kompaniji Lenovo. „Yoga Book uvodi nove mogućnosti kada je u pitanju unos podataka putem tastature i olovke, a sve to je upakovano u jednostavan, elegantan i tanak dizajn koji krasi ovaj tablet. Verujemo da će njegov jedinstven dizajn privući korisnike kako tableta tako i klasičnih laptop računara i „2 u 1“ uređaja”.

Ultra tanak i lagan

Uz dva panela koji se otvaraju kao kod ultra tankih laptop računara, Yoga Book je neočekivano lagan i tanak i značajno se razlikuje od klasičnih tablet uređaja koje korisnici obično poseduju. Budući da je okarakterisan kao najtanji „2 u 1“ uređaj na svetu, ne čudi činjenice da je Yoga Book tanak samo 9,6mm kada je zatvoren, a njegova najtanja ivica iznosi samo 4,05. Takođe, sa težinom od samo 690 grama, Yoga Book sa pravom nosi titulu najlakšeg „2 u 1“ uređaja, a njegova „težina“ omogućuje korisnicima da ga nose svuda sa sobom, bilo da se nalaze u gradskom prevozu, čekaonici punoj ljudi, gradskom trgu ili kafiću. Takođe, ako korisnici nisu raspoloženi za rad, Yoga Book će im poslužiti kao vrhunski sistem za zabavu, uz bateriju koja traje i do 15 sati[2], karakteristične šarke koje se savijaju pod uglom od 360 stepeni, 10,1-inčni IPS FHD ekran, Dolby Atmos® audio sistem i 64GB memorije.

Instant Halo tastatura

Jedno od novih rešenja koje omogućuje Yoga Book tabletu da bude toliko tanak i lagan jeste halo tastatura. U pitanju je „tačskrin“ tastatura koja je u potpunosti osvetljena i koja spaja softver i hardver u jedan kompaktan interfejs. Ekran osetljiv na dodir je napravljen od stakla koje je pažljivo odabrano kako bi stvorilo hrapav i prirodan osećaj prilikom ucanja, a takođe je obloženo i posebnim zaštitnim slojem koji sprečava odsjaj svetlosti. Tastatura ne poseduje fizičke tastere, i pojavljuje se na drugom panelu Yoga Book tableta samo onda kada je neophodna. Halo tastatura konstantno „uči“ i „prilagođava“ se navikama korisnika prilikom kucanja, što joj omogućuje ugrađeni softver za kompjutersko učenje i prepoznavanje. Pored ove osetljive tehnologije, koja prima informacije od korisnika i smanjuje greške prilikom kucanja, halo keyboard daleko nadmašuje iskustvo kucanja na tradicionalnim tablet uređajima i može da se poredi sa fizičkim tastaturama.

Olovka sa dvostrukokm upotrebom

Jedinstvena površina na kojoj se nalazi halo tastatura omogućuje korisnicima i dodatnu primenu u kombinaciji sa olovkom koja dolazi uz Yoga Book. Inpiraisan elegancijom i jednostavnošću tradicionalnih laptop računara, Yoga Book najbolje oslikava želju korisnika da pišu i crtaju na pravom papiru. Korisnici mogu da pišu pomoću olovke koja sadrži pravo mastilo, i to na papiru koji postave preko višenamenske tastature, ili direktnim dodirom na ekran. Sve što korisnici stvore, od crteža do beležaka, istog trenutka se čuva u digitalnom obliku pomoću specijalne Lenovo aplikacije.[3] Slična je po veličini običnim olovkama sa mastilom, a Wacom feel™ IT tehnologija joj omogućuje da uz pomoć najmodernijeg EMR sloja koji se nalazi u sklopu tastature sve informacije prebaci u digitalni oblik u realnom vremenu.

 

Višenamenska tastatura i olovka stvaraju prirodan osećaj pisanja i crtanja po pravom papiru umesto na ekranu računara. Korisnici takođe mogu da crtaju i direktno na ekranu, u zavisnosti od toga šta preferiraju. Olovka na Yoga Book tabletu može da crta sa preciznošću obične olovke ili četkice, uz 2.048 nivoa pritiska i detekciju ugla do 100 stepeni. Pored toga, korisnici nikada neće morati da dopunjavaju ili menjaju olovku, budući da joj nisu neophodne baterije i da se mastilo može zameniti pomoću standardnih vrhova, kao i kod tradicionalnih olovaka.

Korisnički interfejs tableta i karakteristične šarke

Yoga Book zaista spaja posao i zabavu u jedan uređaj pomoću korisničkog interfejsa, specijalno adaptiranog Android 6.0 operativnog sistema koji izvlači najbolje karakteristike korisničkih interfejsa sa laptop i tablet uređaja. Korisnički interfejs na Yoga Book tabletu omogućuje da nekoliko aplikacija bude pokrenuto u istom trenutku u različitim prozorima, koji mogu biti fiksirani, minimizirani ili maksimizirani, a prisustvo taskbar-a omogućuje korisnicima da prate rad pokrenutih aplikacija. Ova dodatna radna opterećenje ne predstavljaju problem za Yoga Book, s obzirom na činjenicu da ga pokreće snažni Intel® Atom™ X5 procesor, kao i 4GB memorije. Windows korisnici takođe imaju mogućnost da rade na toj platformi, budući da je Yoga Book dostupan i sa Windows 10 operativnim sistemom.

Konstruisan od materijala koji predstavlja kombinaciju magnezijuma i legura aluminijuma, Yoga Book će korisnicima obezbediti stabilnost i čvrstinu, i sigurno ih neće ostaviti ravnodušnim. Kao i svi drugi članovi Yoga porodice, i ovaj tablet ima karakteristične šarke nalik nakaiš ručnog sata. Ovog puta, šarka je dizajnirana tako da bude manja, a takođe sadrži i ručno pravljenu šarku koja se pomera u 3 ose, a koju čini 130 rezličitih mehaničkih delova napravljenih od 5 različitih materijala. Šarka je testirana u laboratorijskim uslovima više od 25.000 puta, kako bi korisnicima Yoga Book tableta obezbedila jednostavnu i glatku tranziciju između različitih režima rada – surfovanje, gledanje, kreiranje i kucanje. Yoga Book sa Android operativnim sistemom će biti dostupna u zlatnoj ili metalno sivoj, dok će Yoga Book sa Windows operativnim sistemom biti dostupna u karbon crnoj boji.