LG Electronics

Kompanija LG Electronics (LG) objavila je finansijske rezultate u prvom kvartalu sa ostvarenih 18,81 biliona vona (16,90 milijardi dolara), uz operativni profit od 1,52 biliona vona (1,36 milijardi dolara) – što je najveći kvartalni uspeh u istoriji kompanije LG, jer je operativni profit dostigao rekordnih 8,1 odsto u prvom kvartalu. U poređenju sa prvim kvartalom prethodne godine, prihodi su porasli 27,7 odsto, dok je profitabilnost skočila za 39,1 odsto, što odražava veliku potražnju za LG kućnim aparatima kao i aparatima za kućnu zabavu, jer potrošači još uvek provode više vremena u svojim domovima.

Kompanija LG Home Appliance & Air Solution zabeležila je prodaju u vrednosti od  6,71 biliona vona (6,03 milijardi dolara), što je 23,8 odsto više nego lane. Operativni profit od 919,90 milijardi vona (826,39 miliona dolara) bio je 22,1 odsto veći u odnosu na isti period prethodne godine. Ovo je drugi uzastopni kvartal gde ova poslovna jedinica beleži značajan međugodišnji rast u Severnoj Americi i Evropi, kao i na matičnom tržištu Južne Koreje gde je velika potražnja za iznajmljivanjem uređaja. Profitabilnost je pratila stabilan rast predvođen odličnom prodajom premium proizvoda u Severnoj Americi i Evropi. Očekuje se da ova poslovna jedinica nastavi sa trendom rasta uz širenje inostrane prodaje novih proizvoda.

Kompanija LG Home Entertainment je ostvarila prodaju od 4,01 biliona vona (3,60 milijardi dolara) u prvom kvartalu, što je povećanje od 34.9 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Operativni prihod je skočio za 23,9 odsto na godišnjem nivou što je 403,80 milijardi vona (362,75 miliona dolara) podstaknut sjajnom prodajom u Severnoj Americi i Evropi. Premium proizvodi predvođeni OLED i NanoCell televizorima koji i dalje imaju veliku potražnju tokom trajanja svetske pandemije. Da bi zadržao ovaj uspeh do kraja godine, kompanija LG će nastaviti da poboljšava svoje premium proizvode, proširuje onlajn prodaju uz dodatnu optimizaciju raspoloživih resursa.

Kompanija LG Mobile Communications ostvarila je 998,70 milijardi vona (897,18 miliona dolara) od prodaje uz operativne gubitke od 280,10 milijardi vona (251,63 miliona dolara). Operativni gubici su se smanjili za 28 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine usled manjka novih proizvoda i najave da će se kompanija LG povući sa tržišta pametnih telefona do kraja Jula. Dobici i gubici usled prekinutog poslovanja, uključujući raščlanjivanje operacija koje će se nastaviti i obustaviti, biće uključeni u finansijski izveštaj u drugom kvartalu.

Kompanija LG Vehicle Component Solutions ostvarila je 1,89 biliona vona (1,70 milijardi dolara), što je skok od 43,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Operativni gubici su se suzili na 700 miliona vona (629 hiljada dolara) što je rezultat oporavka automobilske industrije U Severnoj Americi i Evropi, kao i povećanja prihoda novih projekata poput e-Powertrain i infotainment sektora uz bolje upravljanje troškovima.

Kompanija LG Business Solutions ostvarila je veće prihode u prvom kvartalu od 1,86 biliona vona (1,67 milijardi dolara) što je povećanje od 9,1 odsto u odnosu na isti period  prethodne godine i 23,6 odsto više nego u prethodnom kvartalu. To je rezultat viskoj potražnji za proizvodima poput monitora i drugih PC komponenti u vremenu kada je rad i učenje od kuće postao standard. Operativni profit od 134 milijarde vona (120,38 miliona dolara) opao je u odnosu na lane zbog poskupljenja nekih komponenti kao što su LCD paneli i poluprovodnici.