Kompanija LG Electronics je objavila finansijske rezultate za prvi kvartal ove godine, prema kojima je zabeležen neto profit od 38,4 milijardi južnokorejskih vona (34,91 milion američkih dolara) i operativni profit od 305,2 milijarde južnokorejskih vona (277,45 miliona američkih dolara), što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodni kvartal.

lg

Konsolidovani prihod od 13,99 biliona južnokorejskih vona (12,72 milijardi američkih dolara) praktično je nepromenjen u odnosu na isti period prošle godine, s obzirom na to da je nagli rast prodaje smart telefona istovremeno pratio skromni pad prihoda u segmentu televizora.

 

Kada je reč o poslovnim jedinicama kompanije LG Electronics, rezultati izgledaju ovako:

 

  • Kompanija LG Home Entertainment u prvom kvartalu ove godine beleži prihod u iznosu od 4,44 biliona južnokorejskih vona (4,03 milijardi američkih dolara), što je za 5 odsto manje nego prošle godine. Operativna marža bila je niža u odnosu na isti period prošle godine, shodno nepovoljnom kursu i sezoni, što je prouzrokovalo pad prihoda u segmentu LCD televizora na tržištima Severne Amerike, Evrope, Zajednice nezavisnih zemalja (CIS) i Latinske Amerike. Jači fokus na marketinško pozicioniranje 4K Ultra HD i OLED televizora i veća potražnja svih proizvoda iz segmenta televizora na tržištima Azije i Severne Amerike očekuje se da će popraviti rezultate kompanije LG Home Entertainment u drugom kvartalu.
  • Kompanija LG Mobile Communications beleži veoma uspešan prvi kvartal 2015, isporučivanjem 15,4 miliona smart telefona, što predstavlja rast od 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prihod od prodaje u iznosu od 3,6 biliona južnokorejskih vona (3,27 milijardi američkih dolara), predstavljaju rast od 5 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Prodaja na teritoriji Severne Amerike beleži porast od impresivnih 66 odsto u odnosu na isti period 2014. godine, dok je prodaja u Južnoj Koreji  porasla za 57 odsto u odnosu na prošli kvartal, zahvaljujući prodaji novog modela smart telefona, LG G Flex2. Sa početkom prodaje LG G4 smart telefona u drugom kvartalu, očekuje se i jače prusustvo kompanije u segmentu premijum smart telefona.
  • Kompanija LG Home Appliance & Air Solution Company beleži porast operativnog profita za 9 odsto, ostvarivši prihod od 229,3 milijarde južnokorejskih vona (208,45 miliona američkih dolara) u odnosu na isti period prošle godine. Ova kompanija beleži prihod od 4,06 biliona južnokorejskih vona (3,69 milijardi američkih dolara), što je blag pad od 2 odsto u odnosu na prošlu godinu.
  • Kompanija LG Vehicle Components Company, koja je stvorena u julu 2013. godine, objavila je svoje poslovne izveštaje po prvi put. Kompanija je ostvarila prihod od 382,6 milijardi južnokorejskih vona (347,82 miliona američkih dolara) tokom prvog kvartala, najviše zahvaljujući poslovanju u segmentu automobila, koja obuhvata telematiku i audio-video navigacione sisteme.