LG V+ kombinovani frižider

U Evropskoj Uniji se godišnje baci oko 88 miliona tona hrane. Ova količina će se i dalje povećavati ako ljudi veće količine hrane ne skladište na odgovarajući način prilikom velikih kupovina. U poslednje vreme, sve je više onih koji su počeli da akumuliraju značajne količine namirnica kod kuće, pa su eksperti iz kompanije LG Electronics sastavili nekoliko korisnih saveta o skladištenju hrane, da bi ostala sveža i jestiva što je duže moguće.

Čuvati namirnice na suvom i hladnom mestu

Belo pšenično brašno može da se čuva 6-8 meseci, a integralne sorte nešto kraće, 4-6 meseci, jer se brže kvare. Brašno treba čuvati na suvom mestu, uz odgovarajuću zaštitu kako ga insekti i buđ ne bi oštetili. Pravi profesionalci zamrznu brašno nakon kupovine na 48 sati kako bi uništili jaja moljaca koja potencijalno mogu biti unutra. Suvu pastu, kao i pasulj, teba čuvati u originalnom pakovanju, a ako nisu već upakovani, onda ih držite u dobro zatvorenoj posudi na hladnom, suvom mestu.

Šećer i so u kristalu, kada nisu na vlažnom mestu, nemaju rok trajanja, dok tradicionalno rafinirano suncokretovo ulje za kuvanje može da stoji 16 meseci osim ako rok trajanja ne kaže drugačije, pod uslovom da je u zatvorenoj boci, zaštićeno od sunčevih zraka na suvom i hladnom mestu. Rok trajanja je važan i za konzerviranu hranu, mada skladištenje konzervi ne zahteva specijalnu negu.

Nije svakoj hrani mesto u fržideru

Mnogi sveži proizvodi se mogu čuvati na sobnoj temperaturi, na primer jaja, koja se obično stavljaju u vrata frižidera, ali upravo tu temperatura najviše fluktuira. Dobro rešenje ovog problema je LG DoorCooling + tehnologija koja omogućava ravnomeran raspored hladnog vazduha u sve delove frižidera, uključujući vrata.

Mnogi ne znaju da se paradajz, luk i drugo povrće može sa lakoćom čuvati na policama ili kuhinjskim ormarićima. Tekstura i ukus voća poput avokada, jabuka, banana, limuna i raznih bobica, može da se promeni ako se duže drži u frižideru. Nemojte da stavljate voće u frižider ako planirate u skorije vreme da ga jedete. Namirnice za svakodnevnu upotrebu, poput hleba, nisu za frižider, pa je bolje da ih zamrznete ako planirate da ih čuvate duže.

LG ThinQ uređaji
LG ThinQ uređaji

Svaka namirnica ima svoju policu

Temperatura unutar frižidera opada sa vrha nadole, što znači da je najmanje hladno na gornjoj polici, a najhladnije na donjoj. Ovo treba imati na umu, uz sva druga sigurnosna pitanja, kada organizujete raspored stvari unutar frižidera, posebno kada unutra stavljate mnogo različitih namirnica.

Tako bi meso i riba trebalo da idu na najnižu policu, da ne bi curili na ostalu hranu. Preporučljivo je držati mlečne proizvode na sredini, a povrće u pregradama sa najviše vlage. Pošto u frižiderima cirkuliše suv vazduh, koristite komore koje su posebno namenjene da se u njima čuva povrće i voće da se ne bi sušili. Imajte na umu da je voću potrebno manje vlage nego povrću, tako da ih treba držati odvojeno ako je moguće. Najnoviji modeli frižidera omogućavaju podešavanje vlažnosti vazduha u komorama u zavisnosti da li odlažete povrće ili voće, pa čak i posebnu komoru gde možete da podešavate temperaturu, što je idealno za sirovo meso, ribu ili povrće.

Idealna temperatura frižidera

Da bi hrana bila sveža i bezbedna za konzumaciju što duže, podesite temperaturu na frižideru na 4 stepena ili malo niže“, savetuje Andreja Stefanović, trener u sektoru bele tehnike u kompaniji LG. „Na višim temperaturama meso i riba se kvare, ali se povrće i voće smrzavaju, ako je okruženje previše hladno, čak i ako ih stavimo u odgovarajuću fioku“.

Ravnomerna temperatura bi bila idealna za svu hranu u frižideru, ali čak i samo otvaranje vrata brzo oslobodi hladan vazduh. Zbog toga je bitno da, prilikom odabira frižidera, izaberemo model koji omogućava ravnomernu temperaturu unutrašnjosti koja ne odudara više od pola stepena celzijusa.

Aranžman

U dobro aranžiranom frižideru hladni vazduh cirkuliše ravnomernije između namirnica, tako da hrana duže ostaje sveža. Ako hranu skladištimo u providne komore i ne natrpavamo sve jedno pored drugog, brže ćemo pronaći ono što nam treba kada otvorimo frižider, čime će manje hladnog vazduha izaći napolje.

U domaćinstvima je stavljanje većeg posuđa u frižider redovan problem, pa je dobro imati policu na rasklapanje koja se može prepoloviti po potrebi, gde možete držati tegle ili veće posude.

Bonus savet: Izbegavajte razbacivanje

Pravilnim skladištenjem dugotrajne hrane i optimalnim korišćenjem frižidera možemo izbeći da deo namirnica koje kupimo završi u kanti za smeće. Pre svake kupovine, prvo zavirite u frižider, pa napravite listu namirnica koje vam trebaju da biste izbegli bespotrebno gomilanje stvari koje vam ne trebaju.

U korpu stavljajte samo ono što ćete sigurno pojesti u doglednoj mogućnosti ili ono šta možete duže da čuvate u odgovarajućim uslovima. Iako još uvek ne možemo telefonski da razgovaramo sa našim frižiderom, možemo ih daljinski kontrolisati preko telefona sa ThinQ aplikacijom, tako da nas odgovarajuća temperatura za namirnice čeka kada se vratimo kući iz kupovine.