LG robotski usisivacLG robotski usisivac

Kompanija LG Electronics (LG) odlučila je da unapredi svoje kućne aparate uz pomoć tehnologije dubokog učenja i tako korisnicima pruži potpuno novi, još viši nivo performansi i pogodnosti. Tehnologija dubokog učenja, koja će premijerno biti predstavljena na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike (CES) 2017 u Las Vegasu, pomaže kućnim uređajima da bolje shvate potrebe svojih korisnika, analizirajući njihove svakodnevne navike. Ovaj proces traje neprekidno, kako bi uređaji korisnicima ponudili inovativno rešenje za sve probleme sa kojima se svakodnevno susreću.

Tako koristeći višestruke senzore i tehnologiju dubokog učenja, savremeni robot usisivač kompanije LG prepoznaje predmete u prostoriji i reaguje u skladu sa njima. Snimanjem površine sobe, ovaj pametni usisivač pamti prepreke i uči da ih zaobiđe, pa čak prepoznaje žice i sobne papuče, sprečavajući mogućnost da se četka zaglavi ili upetlja u njih.

Tehnologija dubokog učenja pomaže i u poboljšanju performansi pametnih frižidera ove kompanije. Analizirajući navike i način ishrane korisnika, LG pametni frižideri mogu automatski da pune posudu za led u doba dana kada ukućani najčešće piju hladno piće ili  ukoliko osete da visoke temperature i vlažnost vazduha mogu izazvati kvarenje hrane, ovi uređaji sami pokreću sistem za sterilizaciju.

Pametni klima uređaji opremljeni tehnologijom dubokog učenja kompanije LG analiziraju svakodnevne navike svojih korisnika, uključujući i one delove kuće u kojima se retko boravi. Uz pomoć ovih informacija, LG klima uređaji sposobni su da odrede najpogodniju temperaturu i dostignu je brzo i efikasno. Na primer, tokom vikenda dnevna soba je verovatno prostorija u kojoj ukućani najviše borave, stoga će u tom periodu ona najviše da se rashlađuje, dok će preko nedelje klima uređaj hladiti kuhinju, budući da je ona centar aktivnosti tokom radnih dana.

Savremena tehnologija dubokog učenja pomoći će i LG veš mašinama da nauče sve o lokalnom okruženju i svakodnevnim aktivnostima svojih korisnika, kako bi omogućile što optimalniji učinak pranja. Na primer, u područjima sa tvrdom vodom, mašine će prilagoditi temperaturu i količinu vode, kako bi se što efikasnije izborile sa efektima tvrde vode na odeću, dok će tamo gde su naleti prašine česti, automatski pokrenuti dodatni ciklus pranja, kako bi veš bio potpuno čist.

„Tehnologija dubokog učenja predstavlja sledeću etapu u evoluciji pametnih uređaja, a kao industrijski lider, LG ima odgovornost da bude njen pokretač. Ipak, još važniji zadatak od visokih performansi uređaja, jeste to kako će se kompanije odnositi prema poverljivim podacima. Mi verujemo da performanse i pogodnosti ne znače ništa, ukoliko idu na uštrb sigurnosti i privatnosti“, rekao je Song Dae-hyun, predsednik i generalni direktor kompanije LG Home Appliance & Air Solutions.