LG Electronics

Kompanija LG Electronics (LG) je, jedanaestu godinu zaredom, zauzela mesto u Dow Jones globalnom Indeksu održivosti (DJSI World), što je potvrda kontinuiranog liderstva ove kompanije u primeni ESG principa, koji se odnose na zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i savesno korporativno upravljanje. Od 2.500 globalnih kompanija, na DJSI World Indeksu nalazi se samo 10 odsto najboljih u domenu korporativne održivosti, a na osnovu analiza njihovih ekoloških, društvenih i upravljačkih praksi.

Kompanija LG je ostvarila dobre rezultate u sve tri oblasti ESG upravljanja. Visoko su ocenjene različite inicijative fokusirane na životnu sredinu, poput aktivnog smanjivanja emisija gasova i vode, povećanje stope reciklaže, prelazak na obnovljive izvore energije i dostizanje ugljenične neutralnosti do 2030. godine. Prošle godine, kompanija LG je smanjila ukupne direktne i indirektne emisije štetnih gasova, u korejskim i inostranim proizvodnim pogonima, za 40 procenata u poređenju sa nivoima emisije iz 2017. godine.

Kad je reč o društvenoj odgovornosti, LG je dobio pozitivnu ocenu za uložene napore u dobrom upravljanju u okviru lanaca snabdevanja, raznolikosti na radnom mestu i kreiranju inkluzivne kulture. Pozitivno su ocenjene transparentne i odgovorne prakse upravljanja, uključujući uvođenje Matrice Upravljačkih Veština (BSM).

Kompanija pokazuje posvećenost inkluzivnijem društvu i kroz proizvode koji su zaista dostupni svima. U Koreji su nedavno predstavljene besplatne nalepnice na Brajevom pismu kako bi i ljudi sa oštećenim vidom mogli lakše da rukuju uređajima. Takođe, kompanija je privržena ispunjavanju najviših međunarodnih standarda, što dokazuje i dobijanje sertifikata ISO37301 od Britanskog instituta za standarde (BSI).

Pored toga što se nalazi na DJS World Indeksu 11 godina zaredom, na indeksu za Aziju i Pacifik se nalazi 13 uzastopnih godina, a čak 14 godina na korejskom. Ocenjujući iste kriterijume kao DJSI World, azijsko-pacifički Indeks uključuje najboljih 20 odsto od 600 najuspešnijih kompanija u ovom delu svetu, dok korejski DJSI prikazuje 30 odsto od 200 najboljih kompanija sa sedištem u Južnoj Koreji.

Takođe, kompanija LG je drugu godinu zaredom dobila Platinasti status, koji dodeljuje nezavisni, globalno renomirani sistem vrednovanja održivosti poslovanja, Eco Vadis. Tako se LG našao u društvu najboljih kompanija u domenu inicijativa za održivo poslovanje, koje zajedno čine svega jedan odsto kompanija. U poslednje dve godine, LG je dobio ocenu „A“ od strane Morgan Stanly Capital International (MSCI), globalne kompanije za procenu investicionih prilika.

Ciljevi i prakse upravljanja, definisani u okviru ESG inicijativa, uključujući srednjoročne i dugoročne strateške zadatke koje je kompanija LG postavila ove godine, jasno su navedeni u Planu za Bolji Život do 2030. U planu se navodi posvećenost kompanije ka stvaranju inkluzivnijeg i raznovrsnijeg društva kroz prihvatanje razlika i formiranje bliskog partnerstva sa zaposlenima, poslovnim partnerima i potrošačima.

„Nastavićemo da činimo sve što možemo u cilju ostvarenja naše vizije održivije budućnosti, oslanjajući se na iskustvo, inovativne tehnologije i globalno prisustvo, kako bismo pomogli svima u težnji za boljim životom“, rekao je Hong Sung-min, šef odeljenja za ESG kompanije LG.