LG Electronics (LG), kao kompanija koja potrošačima obezbeđuje realistično 8K iskustvo, predstavila je svoju proširenu liniju 8K televizora na sajmu CES 2020 – ukupno osam televizora sa novim modelima od 77 i 65 inča koji će se pridružiti već postojećim sa ekranima dijagonale 88 i 75 inča.

Linija za 2020. godinu uključuje premium LG SIGNATURE OLED 8K televizore od 88 i 77 inča (modeli 88/77 OLED ZX), kao i napredne LG NanoCell televizore (modeli 75/65 Nano99, 75/65 Nano97, 75/65 Nano95). Svaki od njih prevazilazi zvaničnu definiciju 8K Ultra HD koju je postavila organizacija CTA (Consumer Technology Association), a priznate nezavisne laboratorije, kao što je TÜV Rheinland, potvrdile su da LG 8K SIGNATURE OLED i NanoCell televizori premašuju tu definiciju.*

LG 8K televizori prikazuju tzv. Real 8K, a korisnicima nude i brojne druge načine za uživanje u realističnom 8K iskustvu. Novi modeli nude mogućnost reprodukcije izvornih 8K sadržaja preko HDMI i USB digitalnih ulaza, a tu je i podrška za kodeke HEVC, VP9 i AV1 koje koriste streaming provajderi, uključujući YouTube. LG 8K televizori podržavaju 8K streaming sadržaj uz brzih 60 FPS, a sertifikovani su za isporuku 8K 60P putem HDMI-a.

 

Najnoviji LG 8K televizori nude i poboljšane performanse zahvaljujući novom α (Alpha) 9 Gen 3 AI procesoru. Koristeći tehnologiju dubinskog učenja (deep learning), linija za 2020. pruža optimizovan kvalitet slike i zvuk za sve vrste sadržaja koristeći 8K upscaling baziran na veštačkoj inteligenciji. AI 8K upscaling pruža živopisan i tačan prikaz 8K slike analizom sadržaja, primenom četvorostrukog smanjenja šuma i povećanjem oštrine, a sve kako bi se prikaz niže rezolucije približio savršenom 8K.

Funkcija AI Picture Pro procesora α9 Gen 3 omogućava prepoznavanje lica i teksta na ekranu, precizno prilagođavanje i izoštravanje za prirodnije tonove kože, bolje definisane crte lica i jasnije, čitljivije znakove. Osim toga, automatski odabir žanra prepoznaje vrstu sadržaja koji se gleda, te automatski primenjuje idealne postavke slike, garantujući najbolji kvalitet u četiri kategorije: film, sport, standard i animacija.

Funkcija AI Sound Pro analizira i razvrstava audio sadržaj u pet kategorija – muzika, filmovi, sport, drama ili vesti – za jasnije glasove i bogatiji pozadinski zvuk. Izgovorene reči se izoluju i povećava se njihova glasnoća za lakše razumevanje, dok se pozadinski zvukovi identifikuju i „mešaju“ u virtualno 5.1 surround okruženje za postizanje nenadmašnog iskustva gledanja.

Dodatno, LG 8K televizori nude novi nivo praktičnosti uz AI tehnologiju. Korisnici mogu da nadgledaju i kontrolišu kompatibilne IoT uređaje direktno preko nadzorne ploče na televizoru (Home Dashboard), dok je uz pomoć hands-free glasovne kontrole moguće upravljati povezanim uređajima samo glasom, čak i ukoliko se nalazite na drugom kraju sobe. ThinQ prepoznavanje glasa ugrađeno je u svaki LG 8K televizor, a dostupno je u 144 zemalja sveta. Uz popularnu LG webOS platformu za smart televizore, tu je i podrška za Apple AirPlay 2 i HomeKit, kao i za Google Assistant i Amazon Alexu, a u budućnosti i kompatibilnost sa Amazon Alexa Premium Far-Field Voice.

LG je posvećen pružanju izvanrednog iskustva gledanja“, rekao je Park Hjoung-sei, predsednik kompanije LG Home Entertainment. „Uz LG 8K OLED i NanoCell televizore, potrošači mogu da nabavljaju proizvode koji neće tako skoro da zastare i koji će im obezbediti zadivljujući kvalitet slike bez obzira na format“, izjavio je on.

Pratite objave kompanije LG u vezi sa sajmom CES na društvenim medijima uz pomoć heštega #LGCES2020.