Kompanija LG Electronics (LG) predstavila je svoju najnoviju smart home tehnologiju na ovogodišnjem IFA sajmu u Berlinu, kako bi poboljšala kvalitet života svojih korisnika. Najnoviji SmartThinQ senzor kompanije LG može da se poveže sa brojnim tradicionalnim kućnim aparatima i na taj način ih učini pametnim. Šta više, kompanija LG predstavila je svoju pametnu Lightwave rernu, kao i klima uređaj, koji su kompatibilni sa AllJoyn® platformom za Internet stvari (IoT) koju je razvio Allseen savez.

 

SmartThinQ senzor je uređaj kružnog oblika koji može da se poveže sa postojećim kućnim aparatima, kao što su veš mašine ili frižideri. Reagujući na vibraciju ili temperaturu uređaja, ovaj senzor će informisati korisnika o promenama putem SmartThinQ aplikacije na smart telefonu. Na primer, kada senzor postavite na vrata obične veš mašine, on će je pretvoriti u pametni uređaj koji obaveštava korisnika kada se završiti ciklus pranja. Pričvrstite SmartThinQ senzor na frižider i on će, povezivanjem sa smart telefonom, poslati obaveštenje kada će određenoj namirnici isteći rok trajanja. Senzor takođe može i da prati koliko puta su vrata bila otvarana, čak i kada niste kod kuće, a povezivanjem sa klima ili nekim drugim uređajima, omogućiće korisnicima njihovu kontrolu na daljinu.

 

AllJoyn je open source softverski okvir usvojen od strane svih članova Allseen saveza, kao i IoT konzorcijuma sa više od 180 kompanija, koji olakšava uređajima i aplikacijama da se povežu i međusobno komuniciraju. Pametna lightwave rerna kompanije LG kompatibilna sa AllJoyn platformom, omogućava korisnicima preuzimanje, ažuriranje i razmenjivanje recepata sa prijateljima i rođacima preko svojih mobilnih uređaja. Zahvaljujući konekciji sa WiFi mrežom, korisnici mogu da podešavaju režim, temperaturu i vreme potrebno za pripremu određenog jela, putem svojih smart telefona. Pametna lightwave rerna može sama da postavi dijagnozu kvara, kao i da pokuša da pronađe rešenje za njegov otklon putem Interneta. Pametni klima uređaj ne samo da obaveštava korisnike kada bi trebalo zameniti filter za vazduh, već je moguće kontrolisati ga na daljinu uz pomoć smart telefona.
„Proces prihvatanja pametnih kućnih uređaja trajao je dugo i sporo zbog vladajućeg stava da tehnologija nije lako dostupna. Kompanija LG je posvećena održavanju svoje liderske pozicije na tržištu pametnih uređaja, zahvaljujući inovacijama kao što su SmartThinQ senzor, koji pruža korisnicima stvarne benefite i nudi nove pogodnosti za život kroz tehnologiju koja je jednostavna za korišćenje“, rekao je Jo Seong-jin, predsednik i izvršni direktor kompanije LG Electronics Home Appliance & Air Solution.